promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
34 forintos üdítő, 99 forintos chips: megosztják az embereket a régi idők árai
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Régen egészen más árakkal szembesülhettek a magyarok, mint manapság. 

Nem akármilyen szórólap került elő, méghozzá 1998-ból. A fotókat a TikTok-ra töltötték fel, amelyeken jól láthatók az akkori árak egy szolnoki boltból, amely a Jééé nevet viselte. Első ránézésre megdöbbentő árakkal szembesülhetünk, ugyanis hozzá vagyunk szokva a mostaniakhoz, ám hozzá kell tennünk, hogy teljesen más értéke volt akkor a forintnak, mint most. 

1998 szeptemberében egy Mizo vajkrém 107 forintba került, a Piros Aranyért körülbelül mindössze 65 forintot kellett fizetni. De ma már nem tudnánk venni fagyasztott Ristorante pizzát 285 forintért, ahogy egy gyümölcslé sem kerül 34 forintba. A Fa termékek is elképesztően alacsony áron voltak kaphatók, 300 forint fölé aligha emelkedtek.

A videót ide kattintva lehet megnézni. 

A nettó átlagkereset a 90-es években teljesen más volt, 1992-ben például 22 294 forintot kerestek az emberek, ami, 2022-ben már 320 800 forintra emelkedett. Az inwestblog.hu szerint néhány adatot megvizsgálva az a benyomása lehet az embernek, hogy régebben reálértéken is drágábban lehetett vásárolni, hiszen az átlagfizetésből ma sokkal több kenyeret vagy tejet lehet venni. Ám mégis azt érezhetjük, hogy mára drágább lett az élet. Ez pedig annak is köszönhető, hogy számos új kiadás is megjelent a régiek mellé. Ma már fizetünk az internet miatt, a parkolás miatt és ma már talán utazásra is sokkal többet költünk. 

Tehát tízezrekben mértük a havi fizetést, ez jelen pillanatban elképzelhetetlen lenne minden magyar számára. A videó alatti kommentekben megosztják az embereket a régi árak. Valaki szerint ezek közül akad olyan, ami régen is soknak számított, más szerint, ha a mai fizetéssel ilyen árak lennének, mindenki jobban meg tudna élni. 

„Azért voltak árak akkor is”

- írta az egyik kommentelő.

„A Cheetos elég sokáig tartotta a 99 forintos árat. Most meg háromszor, de van ahol négyszer annyiba kerül egy zacskó kb”

- olvasható egy másik hozzászólásban.

„Azta, régi pénzben nagyon drága volt minden. A mai fizetéshez képest minden sokkal olcsóbban veszünk meg”

- vélekedett egy harmadik hozzászóló.

Magyarországról több régi felvétel is előkerült, ilyen az is, ami a 1970-es éveket mutatja be a Balatonon. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás