promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon rossz hír érkezett a hazai benzinkutakról: ez minden autóst érint
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legnagyobb bevételű társaságok terhe egy friss kormányrendelet hatására 2024-től másfél százalékkal csökken, a kisebbeké viszont hússzorosára nő.

A csütörtöki éjjel megjelent rendeletével a kormány jelentősen változtatott a hazai benzinkutak helyzetén: a legkisebb töltőállomásokat leszámítva mindenkinek egységesen 3 százalékos különadót állapított meg.

Ez azt jelenti, hogy a rendelet szerint az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomások jövőre a mostani, 0,15 százalékos sarc hússzorosát fizetik meg extraprofitadóként, a 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapúak pedig az eddigi 1 százalék tripláját, miközben a 100 milliárd forintnál is nagyobb forgalmú kutak terhe pont, hogy csökken, az eddigi 4,5 százalékhoz képest másfél százalékkal. Egyedül az évi 500 millió forint nettó árbevétel alatti kutak helyzete nem változik, nekik továbbra sem kell különadót fizetniük

- olvasható a hvg.hu beszámolójában.

A kormány ezen rendelete újabb hidegzuhanyt jelent a kis kutaknak. Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a mintegy 2000 benzinkútból, ami Magyarországon közforgalmi kút, nagyjából 700 kis kút, és jelentős részük esik abba a sávba, ahol 0,15-ről 3 százalékosra nő a különadó a jövő évtől. Ez az a magánkutas szektor, mely vidéken elég jelentős forgalmat bonyolít a lakosság körében. Ezek a töltőállomások alacsonyabb költséggel dolgoztak, így nyílt csak lehetőségük olcsóbban kínálni az üzemanyagot. Bujdos Eszter szerint az az öt, vagy néhány esetben tíz forinttal alacsonyabb ár kellett nekik ahhoz, hogy a vevőkörüket megtartsák.

Aki benzinkútfejlesztésben vagy -építésben gondolkodott, hogy készíthet üzleti tervet úgy, hogy az egyik lényeges adóját ilyen drasztikusan megemelik? Ilyet még nem is hallottam, hogy egy adót a húszszorosára emeljenek, egyik pillanatról a másikra

– mondta a lap megkeresésére Bujdos Eszter.

A nagy társaságoknak viszont a csökkenő teher miatt a mostaninál kisebb árrés is elég lesz ahhoz, hogy versenyképesek legyenek, véli a Holtankoljak.hu ügyvezetője, aki szerint ezért mindenképpen a kis kutaknak kell újraszámolnia a költségvetést, és hogy egyáltalán rentábilis lesz-e így még a történet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás