A legújabb hungarikum titkát fedezte fel a népszerű magyar gasztroblogger
Olvass tovább...
Hatalmas siker lenne ez annak fényében, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák.
A legtöbb és a legjobb minőségű étkezési búzát termelte az országban a Hajdú Gabona Zrt., így a hajdúsági liszt jó eséllyel nyerheti el a hungarikum címet. A részleteket most Lakatos Zoltán, a gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója ismertette.
Olvass tovább...
A vezérigazgató tájékoztatása szerint országos átlagban a búza 30 százaléka jó minőségű, míg Hajdú-Bihar vármegyében a betakarított kenyérgabonának minimum 60-70 százaléka jó minőségű, ami elképesztő eredménynek számít. Ennek okát a szakember a tavalyi, főleg Biharban rettentő károkat okozó aszályra vezette vissza. A kukoricák döntő részét akkor már nyáron ki kellett szántani, ezért a talajból nem szívhatta fel a nitrogént, ami így a termőföldben maradt.
Ebben az évben a gazdák szokásuk szerint elvégezték a nitrogénpótlást, ami összeadódott a talajban maradt nitrogénnel; és ez, valamint a kedvező időjárás eredményezte vármegyénkben a kitűnő termést. Erre tett még rá, hogy Biharban szinte kivétel nélkül álló búzást arattak a kombájnok. Az álló búza kevésbé van kitéve a gombás és egyéb fertőzéseknek.
Olvass tovább...
Lakatos Zoltán a HAON-nak megjegyezte, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák. A Hajdú Gabona városi minősítést is kapott, emellett tavaly decemberben az Országos Értéktári Bizottság megmérettetésén úgy határoztak, hogy a hungarikum cím elnyerésére javasolják a hajdúsági lisztet.
A Hungarikum Bizottság egyöntetű döntéssel „kiemelkedő nemzeti értékké” nyilvánította a Hajdú Gabona lisztjét. Lakatos Zoltán elmondta, hogy megpályázták a hungarikum cím elnyerését, amelytől „már csak egy lépcső van hátra”. A cím elnyerése pedig természetesen hatalmas elismerést jelentene a számukra.