promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges magyar termék lehet az új hungarikum, csak egyetlen lépés választja el a rangos címtől
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hatalmas siker lenne ez annak fényében, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák.

A legtöbb és a legjobb minőségű étkezési búzát termelte az országban a Hajdú Gabona Zrt., így a hajdúsági liszt jó eséllyel nyerheti el a hungarikum címet. A részleteket most Lakatos Zoltán, a gazdasági társaság elnök-vezérigazgatója ismertette.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint országos átlagban a búza 30 százaléka jó minőségű, míg Hajdú-Bihar vármegyében a betakarított kenyérgabonának minimum 60-70 százaléka jó minőségű, ami elképesztő eredménynek számít. Ennek okát a szakember a tavalyi, főleg Biharban rettentő károkat okozó aszályra vezette vissza. A kukoricák döntő részét akkor már nyáron ki kellett szántani, ezért a talajból nem szívhatta fel a nitrogént, ami így a termőföldben maradt. 

Ebben az évben a gazdák szokásuk szerint elvégezték a nitrogénpótlást, ami összeadódott a talajban maradt nitrogénnel; és ez, valamint a kedvező időjárás eredményezte vármegyénkben a kitűnő termést. Erre tett még rá, hogy Biharban szinte kivétel nélkül álló búzást arattak a kombájnok. Az álló búza kevésbé van kitéve a gombás és egyéb fertőzéseknek.

Lakatos Zoltán a HAON-nak megjegyezte, hogy egy terméknek többlépcsős elfogadási rendszeren kell átmennie ahhoz, hogy hungarikummá nyilvánítsák. A Hajdú Gabona városi minősítést is kapott, emellett tavaly decemberben az Országos Értéktári Bizottság megmérettetésén úgy határoztak, hogy a hungarikum cím elnyerésére javasolják a hajdúsági lisztet.

A Hungarikum Bizottság egyöntetű döntéssel „kiemelkedő nemzeti értékké” nyilvánította a Hajdú Gabona lisztjét. Lakatos Zoltán elmondta, hogy megpályázták a hungarikum cím elnyerését, amelytől „már csak egy lépcső van hátra”. A cím elnyerése pedig természetesen hatalmas elismerést jelentene a számukra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás