promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebből a népszerű termékből idén sok kerülhet a polcokra és még arra is van esély, hogy olcsóbban jutunk hozzá
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az idei év határozottan kedvezett ennek a terméknek, rekordmennyiség kerülhet belőle a boltokba.

Idén kifejezetten kedveznek az éghajlati viszonyok egy nagy népszerűségnek örvendő finomság termesztéséhez: rekordmenyiségű terményt várnak a gazdák idén a mogyoróból. A mogyoró egy igen népszerű alapanyag, főleg a karácsonyi szezonban, így aki előszerettel fogyasztja ezt a magfélét, az idén kellemes meglepetésre számíthat a boltokban. Egyrészt több termékből tudnak majd válogatni az emberek, továbbé a nagy mennyiség miatt még az is elképzelhető, hogy ez a mogyoró árára is kedvező hatással lesz.

Általában ősz elején tudják betakarítani, azonban sosem hiánytermék, egész évben kapható. Kis érdekesség, hogy a világ legnagyobb termesztője Törökország és az évente megtermelt 776 ezer tonna mogyoró nagy részét a Ferrero nevű cég vásárolja fel.

A mogyoró egyébként kifejezetten sokoldalúan felhasználható gyümölcs, a gyógyászatban is alkalmazzák, mivel már aki napi négy szem is segítget a vérkeringés és a szív egészségének a megőrzésében. A vitamintartalma nagyon magas: E-, C-, és B1-, valamint B2 vitamint is tartalmaz, illetve ásványi anyagok tekintetében sem elhanyagolható: magnézium, foszfor, vas, kálcium és káliumtartalma is kifejezetten magas, ezen nyomelemek mindegyike szükséges az emberi szervezetnek.

Az emberiség több ezer éve használja alapanyagként a mogyorót, a történetek szerint Kínában már az időszámításunk előtt 3000-ben is használták, ismerték és szerették, olyannyira, hogy az öt szent táplálék között is helyet kapott. A Bibliában, illetve az ókori görög és római mondavilágban is szóbakerült már, itt főleg a fent említett pozitív hatásait helyezták előtérbe, de gyógyító energiát is tulajdonítottak neki, valamint a bölcsességgel és a krativitással is összefüggésbe hozták.

A növőny termésén kívül az ágait is használják, faanyagként kiváló módon megmunkálható. A mogyoró semleges, ám mégis jellegzetes íze miatt mind sós, mind édes ételek készítéséhez remekül használható, legtöbbször csokoládéval összekeverve. Olajat is tudnak belőle sajtolni, de a kozmetikumok gyártásakor is gyakorta előveszik.

Zárásképpen mutatunk nektek egy igazán ünnepi receptet, amit könnyedén elkészíthettek akár baráti összejövetelekre, akár egy családi vacsorához, méltó kísérője lesz bármilyen étkezésnek, vagy társasági eseménynek:

Forrás: agroinform.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás