promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi lehet a nyugdíjkorhatár? Sokkoló információk érkeztek az EU-ból
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár emelése?

Egész Európára jellemző a fajta tendencia, hogy egyre inkább elöregedő társadalomban élünk. Jelenleg az Európai Unió összes lakósának nagyjából a 20 százaléka 65 év feletti polgár, azonban ez az érték évről évre egyre magasabb. Ez elkerülhetetlenül magával hordozza azt, hogy a kevesebb, fiatal, életerős dolgozó emberre egyre több idős, magatehetetlen ember jut és a rájuk fordított állami kiadások is egyre magasabbak. Azért, hogy a nyugdíjrendszer ne omoljon össze, időnként a fent említett okok miatt szükségessé válik a nyugdíjkorhatár emelése.

Magyarországon a nyugdíjkorhatár nem olyan régen, 2022-ben lett felemelve 65 évre, melyet sokan elkeseredettséggel fogadtak, főleg azok, akik akkor már a nyugdíj kapujában álltak. Ez a szám az országunkban korábban 63 év volt. A nőknél ugyanúgy 65 év a korhatár, azonban ők már 40 év igazolható szolgálati idővel is jogosultak a nyugdíjra.

Több ország hasonló számokkal dolgozik etéren, mint mi: Szlovéniában, Belgiumban és Luxemburgban is a 65 év a vízválasztó életkor. Korábban nálunk is felmerült a további emelés, egyelőre azonban a 67 éves nyugdíjazási korhatár csak néhány európai országot érint. Ez Bulgáriában, Olaszországban, Görögországban és Dániában van így. Németország a saját nyugdíjkorhatárát éppen a kettő közé helyezte, náluk 66 év a bűvös szám. Franciországban bár lázadoztak a polgárok, de nem sikerült eredményt elérniük: 2032-től a kényelmes 62 év helyett már 64 éves korig kell várni a nyugdíjra.

Több Uniós ország további szigorításokat tervez, hogy fent tudja tartani a szociális hálózatnak ez az ellátó ágát: Németországban 2031-től lehet változásra számítani és 67 évre emelik ezt a korábbi 66-ról, Spanyolországban 2027-től szintén a 67 éves kor lesz megszabva a nyugdíjbavolulás feltételének, Dániában 2035-től a horrorisztikusan magas 69 évet célozzák meg, Hollandiában pedig 2028-tól 67 év és 3 hónapra emelkedik a meghatározott életkor.

Arról, hogy hazánkban várható-e további emelés egyelőre nincs hír, de az biztos, hogy az Uniós rendszer riasztó tendenciát mutat.

Forrás: novekedes.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás