promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Botrány a Margitszigeten: a nyugalmat megzavaró plakátok eltávolítására kéri a lakosság a városvezetést
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Népharag zúdult a fővárosra, rengetegen követelik a Margitsziget korábbi állapotát.

Egy 13. kerületi lakosokat összegyűjtő Facebook csoportban mennydörgő poszt került ki, mely sokakat megmozgatott. Egy kerületi polgár éppen a szokásos futására indult a Margitszigetre, amikor frissen kihelyezett plakátokba botlott. A plakátokat a posztoló a nyugalom megzavarására alkalmasnak nevezte és fotókat is mellékelt a kifogásolt művekről.

Sátánistának nevezte a jelenséget és arról érdeklődött, hogy ki az illetékes hatóság, akinek ezt jelenteni lehet. Többen osztották a véleményét és elítélték a kihelyezett plakátokat.

Az egyik kommentelő gyors helyreigazítást tett és tisztázta a fogalmi tévedést, melyet az Indexről idézett.

A kifogásolt zászlók megértéséhez szükséges némi kultúrtörténeti visszatekintés. Petrányi Luca Futás Szent Margittal című projektje az egykori Nyulak Szigete névadójának elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből. Történészek a XIII. század elejére teszik a flagelláns mozgalom térnyerését. Tanaik szerint az embereknek vezekelniük kell bűneikért, ezt pedig testi szenvedéssel, önmaguk sanyargatásával, gyakran ólomgolyókkal ellátott önkorbácsolással gondolták teljesíteni. Árpád-házi Szent Margit maga is eképpen vezekelt. A 27 éves korában elhunyt szent neve összeforrt a mai Margit-szigettel, ahol a Domonkos-rendi apácák zárdájában élt élete végéig. (A flagelláns mozgalmat VI. Kelemen pápa 1348-ban betiltotta.)
Erre utalnak Petrányi Luca viaszos batik technikával készült textíliái, melyeket a Margit-sziget futóköre mentén helyezett el. Ezek némileg elvont módon – Kodolányi János Boldog Margit című műve alapján – a legmeghatározóbb epizódokat jelenítik meg a szent életéből

A plakátok mellé hanganyagokat is felvettek Kodolányi művekből, melyek meghallgatásával még teljesebb lesz az élmény, valamint a Szent Margittal való tökéletes azonosulásra egy közös futás keretein is belül lehetőség van.

A kérdéses műveket itt tudod megtekinteni. A művészetnek rengeteg féle értelmezése van, a csoportban itt is volt, aki kiállt ennek a feldolgozásnak a szépsége mellett, azonban a legtöbb embert nyomasztónak írta le a látványt és az érzést, amit ez benne keltett.

A Margitsziget Budapest egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, sokan azt is nehezményezték, hogy gyermekek is láthatják ezt az agresszívnak ható kiállítást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás