promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő dolog derült ki a budapesti tömegközlekedésről, mindig is kíváncsi voltál, miért lehet ez
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tömegközlekedési eszközökön az üléshuzatok mintái meglehetősen egyediek, szinte csak ott találkozhatunk velük. De vajon van valami oka a jellegzetes mintáknak?

A tömegközlekedési eszközök üléseinek rikító nyomatai elég nehezen eltéveszthetők. Őrült, vibráló, gyakran aszimmetrikus és kaotikus mintákkal, elgondolkodtató, hogy mi ihlette ezeket a különc mintákat. Mint kiderült, sok köze van a koszhoz.

A vonatok és buszok ülésein használt szövetminták a világ minden táján eltérőek, és ugyanígy a funkciójuk is. Egyesek azt ábrázolják, hogy mire szolgál az ülés, például az idősek, terhesek, sérültek vagy fogyatékkal élők számára fenntartott elsőbbségi ülések esetében. Máskor a mintázat az aktuális városkép sziluettjét utánozta, például a moszkvai tömegközlekedési eszközökön.

De mi mást tudnak még ezek a minták? Nos, elég jól elrejtik a foltokat.

A napi ingázás megviseli a szöveteket.Naponta sok ember ül le, kiömlik a folyadék, extrém módon sokat van használva a textil - ugyanúgy, ahogyan egy különösen pimasz bolognai elfogyasztása közben sem választana ropogós fehér inget, úgy a tömegközelekedésen sem praktikus egy letisztult hófehér üléshuzat.

Röviden, a forgalmas minták megnehezítik a foltok észlelését.

Azonban a buszokon és egyéb járműveken nem csak az ülésminták egyediek, hanem a felhasznált textil is speciális anyag, egy mokett nevű szövetet használnak. 

"A francia szőnyeg szóból származó moquette-et több mint 100 éve ingázók milliói látják és ülnek rajta a buszokon, vonatokon, villamosokon és trolibuszokon" - magyarázza a Londoni Közlekedési Múzeum. "Jacquard-szövési technikával készül szövőszékeken, a bolyhot általában 85% gyapjúból és 15% nejlonból keverve állítják elő".

Tehát legközelebb, amikor úgy gondolja, hogy a buszának berendezése egy kicsit sok, szánjon rá egy pillanatot, hogy értékelje a mániákus színek, geometrikus formák és durva felületek átgondoltságát. 

Csak ne nézze túl közelről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás