promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar Batman járja az utcákat, kegyetlenül elbánik az útjába kerülő törvényszegőkkel
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar Batman azonban nem a nagyváros utcáit járja az éjszakában, hanem az egyik útburkolat nélküli szegregátum poros útjait. Bár a cím felütése kissé humoros, a valóság sajnos inkább tragikus. 

Eleve mikor egy hír arról szól, hogy valaki önbíráskodásra adja a fejét, az komoly rendszerhibákat feltételez, miszerint a rend őrei maguk is tehetetlenek az erőszak vagy a bűnözés ellen. Ez a helyzet az egyik sokat emlegetett magyarországi szegregátum, a főleg romák által lakott Gyöngyösön is, ahol az olcsó szintetikus drogok megjelenése okoz óriási problémát.

A szintetikus drogok, különösen a herbál elterjedése súlyos problémát jelent. 

A szegénység és a társadalmi kirekesztettség az önpusztításnak olyan melegágya, amely idővel azoknak az életét is megkeseríti, akik egyébként nem élnek kábítószerrel. A hatóságok és a rendőrség számára rendkívül nehéz a drogterjesztők felderítése és az ellenük való fellépés, mert a drogterjesztők ügyesen kikerülik a hatóságokat, a lakosok pedig félnek terhelő vallomást, feljelentést tenni. A hatékony fellépéshez azonban átfogó nyomozati munkára és információgyűjtésre lenne szükség.

"Volt olyan nap, hogy tíz embert is meg kellett vernem, aztán persze jöttek a miskolci rendőrök, látták, mit csinálok, de fel sem merült, hogy bevigyenek. Egyikük azt mondta, ha itt lakna, ugyanezt csinálná."

László szemtanúja volt, mikor egy magyar fiatal az egyik házban elszívott valamit, majd habzó szájjal esett össze.

"Onnantól kezdve ütöttem-vertem a dílereket. Volt, aki értett belőle, volt, aki nem. Oda jutottunk, már a gyerekek szüleit sem érdekli, hogy mit szednek. Sokan maguk is szerhasználók, Gyöngyösorosziban az anyák azért főznek nagyobb adag ételt, hogy azt herbálra cseréljék."

- ezeket a sorokat is László árulta el az Index riporterének, aki átfogó cikket írt a Gyöngyösön dúló helyzetről. Lászlót épp önbíráskodásért és testi sértésért jelentették fel, a férfi ugyanis megver minden útjába kerülő dílerert, akik drogot próbál terjeszteni a környéken. Bár a panaszt tevő mindent visszavont, László bírósági tárgyalásra számít.

Az Index lokális Supermanként írja le a férfit, de a popkultúra szerelmeseinek előbb jut eszébe az önbíráskodó bőregér figurája. Batman a hétköznapi bűnözés ellen küzd, a 70-es évek képregényeiben a kábítószerek is központi szerephez jutottak, Batman rensszeresen találkozott azokkal a problémákkal, amikkel az amerikai nagyvárosok fiataljai, a képregények közvetlen közönsége is nap mint nap szembesült.

Ezeket a történeteket legtöbbször Neal Adams rajzolta, és Dennis O'Neil írta, akik képregények körökben igazi legendának számítanak. O'Neil még a 90-es években is dolgozott a karakterrel, amikor kis időre

egy híres történetben még maga Batman is függővé vált.

Mivel az emberek joggal érzik magukat tehetetlennek, a helyzet törvényszerűen torkollik erőszakba és önbíráskodásba, László is csak a testi erejével tud fellépni a bűnözők ellen, mivel a jog és a bűnüldöző szervek nincsenek felkészülve arra a "drogháborúra", ami napról napra szedi ártatlan áldozatait. Fontos lenne, hogy a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények szankcionálása ne csak a tiltólistán szereplő szerek alapján történjen, hanem az általuk okozott hatás alapján.

Ezen felül, a drogprobléma nem csak az érintett közösségeket érinti negatívan, hanem az egész várost és környékét is. A biztonságérzet romlása, valamint a lopások és betörések számának növekedése mind összefüggnek az eészabaduló szerhasználattal, és gyakran nem is kerülnek be a hivatalos statisztikákba, ami nehezíti a hatóságok számára az intézkedéseket. A lakosok egyszerre tartanak a dílerektől, és a rendőröktől, a legtöbben az Indexnek sem nyilatkoztak szívesen.

A drogproblémák kezelése és megelőzése érdekében közösségi erőfeszítésekre és hatósági együttműködésre van szükség, vallják a megkérdezettek. Az lenne a legfontosabb, hogy az itt élő embereknek is jobban megértsék a drogok káros hatásait, ez lenne az első lépés droghasználat elleni harcban.

Forrás: Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás