promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már az ókori egyiptomiak is használtak drogokat - ettől álltak be keményen a múltban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fű, kokain, heroin, ecstasy és még sorolhatnánk. Hollywoodi filmek, zeneszámok, híradó… minden honnan a drogokról hallani. De vajon honnan erednek?

Azt gondolnánk, hogy a drogok napjainkban okoznak hatalmas problémát az emberiségnek. Valahányszor bekapcsoljuk a televíziót a hírek tele vannak tetten ért drogterjesztőkkel, de hallani magyar sztárokról is, akiket drogfogyasztáson kaptak. Ha nem a fogyasztás a téma, akkor minden héten tájékoztatniak minket, hoyg éppen mi a "divat" a drogfogyasztás terén, amit a fogyasztók az interneken szereznek be.
De az az igazság, hogy a drogfogyasztás már több ezeréves probléma, amiről nem szólnak a történelemkönyvek.

A történészek szerint az ember már 10 ezer éve is használta a ma is ismert ópiátokat, de cél teljesen más volt. Évezredekkel ezelőtt ezeket a szereket varászlásokhoz, jósláshoz és leginkább gyógyításhoz használták. Gondoljunk csak az ősi görögök Delfi jósdájára, ahol a papnők bódult állapotban pillantottak bele a jövőbe. Ezek szerek hatását anno nem laborokban, hanem tapasztalati úton mérték fel.

A kannabisz, hétköznapibb nevén a Fű, már több országban legális. Ennek a szernek a fő összetevője a THC. A kannabisznak bódító és tudatmódosító hatása van. Megdöbbentő, de Dél-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt használták rituális szertartásokhoz és az orvoslásban, mint fájdalomcsillapító.

Az egyiptomiak kedvenc drogja a kék lótusz volt. Ezt leginkább teába vagy esetenként alkoholba áztatták és úgy fogyasztották. A kék lótusz fő egyik alkotóeleme az aprofinoid. Ennek az elemnek az ecstasyra hajazó hatása volt. Annak ellenért, hogy a szer alapvetően felpörgette és felvidította a használóit, ezt leginkább a mély alvás elérésér használták.

Az egyik legveszélyesebb szer az ópium volt. Ezt több nagyobb kultúra, mint például a görögök, az egyiptomiak és a kínaiak is előszeretettel fogyasztották.

Az ópiumot a mákból nyerik ki és az a ma ismert legveszélyesebb kábítószer a heroin alapja is.

Ezt is a többihez hasonlóan sokat használták az orvoslás területén, legfőképp, mint fájdalomcsillapító. Káros hatását csak a 17. századtól jegyezték.

Több európai országban legális a varázsgomba. Az elnevezését onnan kapta, hogy erősen hallucinogén hatású szer. Több évezredekkel ezelőtt már Észak-Afrikában és Dél-Amerikában is használták. Leginkább rituális szertatásokhoz és varázsláshoz használták a sámánok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás