promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltűnhet hazánk legendás fűszere a boltokból, óriási a baj
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A hazai fűszerpaprika nagy bajban van, és könnyen eltűnhet a boltok polcairól is.

Az itthoni konyha egyik megkerülhetetlen eleme a fűszerpaprika. Gyakorlatilag nincsen olyan háztartás, ahol a só és a bors mellett ne lenne ez is a polcon. A magyaros ízvilágot szinte képtelenség nélküle visszaadni, és a pörkölt sem lesz igazi nélküle.

A magyar fűszerpaprika kialakulásában fontos szerepet játszott a nemesítés, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a paprika csípősségét, növeljék az aroma- és színanyag-tartalmát, valamint javítsák az őrlemény minőségét és tartósságát. A nemesítés eredményeként különböző fajták alakultak ki, amelyeket két nagy csoportba sorolhatunk: kalocsai és szegedi fűszerpaprikák.

Az már persze ízlés dolga, hogy a fűszerpaprikánál az édeset, a füstöltet, vagy a nagyon csípőset választjuk-e. Az ikonikus fűszer a világhírnevét elsősorban annak köszönheti, hogy jelentősen hozzájárult a magyar konyha egyedi karakterének kialakulásához.

A paprikás hús kifejezés először a szegedi piarista rendház rektorának, Klotz Bálintnak a számadáskönyvében fordul elő 1786-ban. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legegyszerűbb a paprikás krumpli, amelyet ugye burgonyából, kolbászból és paprikából készítünk. A halászlé, a gulyás, és a fent említett pörkölt is olyan fogások, amelyekben reflektorfénybe kerül a fűszerpaprika.

Azonban eléggé nagy a baj, mivel a legendás ízesítő eltűnhet a boltok polcairól, legalábbis a miénk. Szóval nem kell pánikba esni, mert fűszerpaprikát továbbra is fogunk tudni használni, de az egészen biztosan nem lesz magyar.

Az Agrárszektor számolt be róla, hogy tavaly már csak 11 ezer tonna fűszerpaprika került betakarításra Magyarországon, és az előző évben ez még 15 ezer tonna volt. A termőterület az utóbbi öt évben sajnos meg is feleződött.

A hazai mennyiség nem elég a belföldi igények kielégítésére, tavaly például az itthon megtermetthez képest mintegy 30 százaléknyi, 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát importáltunk, döntően Spanyolországból és Kínából. A probléma persze az, hogy minőségben ezek abszolút nem tudnak versenyre kelni a hazaival.

A Szegedi és Kalocsai fűszerpaprika-őrlemények földrajzi árujelzőként már évtizedek óta nemzetközi oltalmat élveznek, jelenleg uniós oltalom alatt állnak, amire a termék csomagolásán megjelenő uniós szimbólum is felhívja a fogyasztó figyelmét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás