promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Muszáj belenyúlni a KRESZ-be itthon is, ez a szabály forgathat most fel mindent
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-nek is meg kell néha újulnia, és most a hazánkban is nagyon közel vagyunk ehhez.

Remélhetőleg minden diák sikeresen meg tudta szerezni a jogosítványát, akinek ez tervben volt a nyáron. Persze nem csak nekik, hanem még a tapasztalt autósoknak és érdemes követni az új KRESZ szabályokat. Ezt ide kattintva könnyedén megtehetjük, mert az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak a hivatalos honlapján továbbra is fent vannak a friss információk.

Az elektromos rollerek története nem új keletű, hiszen már az 1900-as évek elején is léteztek kísérleti modellek. A 2000-es években már megjelentek az első elektromos meghajtású összecsukható rollerek, amelyeket többek között a Razor és a JDBUG márkák forgalmaztak.

Az elektromos rollerek mostani elterjedését ugye nagyban segítette az internet és a közösségi média. Emellett sok városban megjelentek olyan szolgáltatások is, amelyek lehetővé tették az elektromos rollerek bérlését.

Magyarországon az elektromos rollerek használata egyre népszerűbb, különösen a fiatalabb generáció körében. Persze ezt a terjedést nem mindenhol fogadták lelkesen, és vannak városok, ahol mondjuk be is tiltották őket a felelőtlen használat miatt.

Magyarországon az elektromos rollerek használatára vonatkozó jogszabályok 2020-ban lettek módosítva. Ezek szerint az elektromos rollerek közlekedési eszköznek minősülnek, és ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint a kerékpároknak.

A KRESZ módosítása után várhatóan a 25 km/óránál nagyobb sebességre képes rollerek segédmotor-kerékpárnak minősülnek majd, utóbbiakra pedig jelenleg is kell kötelező biztosítást kötni. Az Infostart felidézte, hogy Németországban már régen ez a helyzet.

A becslések szerint ma már 80-100 ezer roller van használatban. A segédmotor-kerékpárokra kötött kötelező biztosítások díja évről évre emelkedett. 2018-ban a biztosítások átlagdíja alig több mint 3200 forint volt, ebben az évben meghaladta az ötezer forintot.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás