promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elveszíthetem a nem kivett szabadságomat? Vagy kifizeti a munkáltató nekem?  Szakértő válaszolt a leggyakoribb kérdésekre
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szakértőt kérdeztünk arról, hogy hány nap szabadság jár egy évben és, hogy mit tudunk kezdeni azokkal a napokkal, melyeket nem tud kivenni a munkavállaló 2023-ban. Ki kell fizetnie a munkáltatónak vagy elvesznek?

Igaz még épp most értünk vissza a szabadságból, és nehezen állunk vissza a munkába, de az idei évből már csak 4 hónap van hátra.

Sokan már most látják és tudják, hogy marad bent szabadságuk, hiszen nyárra tartogatták a szabadnapokat és még sem sikerült mindent részarányosan kivenni.

Van-e lehetőség a szabadságokat átvinni 2024-re? Mi lesz a bent maradt szabadnapokkal? Dr. Panyik Anita munkajogi szakjogászt kérdeztük a szabadságokhoz kapcsolódó gyakori felmerülő kérdéskörökről.

Hány nappal gazdálkodhatunk egy évben?

Azok a munkavállalók, akik a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálya alá tartoznak alapszabadsággal és pótszabadsággal rendelkeznek.

Az alapszabadság mértéke minden munkavállalónál egységesen 20 munkanap.
Az életkoruk után járó szabadság lényege, hogy adott életkor betöltése esetén a munkavállaló plusz nap pótszabadságot kap az alapszabadságán felül. Ezt a pótszabadságot először abban az évben veheti igénybe a munkavállaló, amikor betölti a

  • 25. életévét, ekkor egy nap pótszabadság jár számára.
  • 28. életévétől kettő,
  • 31. életévétől három,
  • 33. életévétől négy munkanap pótszabadság jár.

Ezt követően két évente egy nappal növekszik a pótszabadság mértéke egészen addig, amíg a munkavállaló be nem tölti 45. életévét, amikor már tíz munkanap pótszabadság jár számára.

Pótszabadság nem csak életkor után jár, hanem egyéb törvény által meghatározott esetekben is.

16 évesnél fiatalabb gyermekek után,

  • egy gyermek esetén két munkanap,
  • két gyermek esetén négy munkanap,
  • három vagy több gyermek esetén hét munkanap pótszabadság jár.

A pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos.

A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Az apa gyermeke születése esetén vagy gyermek örökbefogadása esetén tíz munkanap szabadságra jogosult, amelyet kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

Hogyan vehetem ki a szabadságomat? Elmehetek akár két hétre is nyaralni?

A szabadságot a munkáltató adja ki, miután előzetesen egyeztetett a munkavállalóval.

A munkáltató évente 7 munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak a szabadság iránti igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A szabadságot alapvetően, ha ettől munkaszerződésben nem térnek el, úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra szabadságra mehessen.  

Ha a munkáltató adja ki a kötelező szabadságot, úgy azt a munkáltatónak legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell a munkavállalóval.

Fentiekkel ellentétben a munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki.

Pénzben is megválthatja a munkaáltató a ki nem vett szabadnapokat?

A szabadságot – a munkaviszony megszűnésének esetét leszámítva – megváltani nem lehet.

Hogyan lehet átvinni következő évre a bent maradt szabadnapokat?

A munkáltató alapvetően a szabadságot az esedékesség évében kell, hogy kiadja, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor erre nem volt lehetőség.   

A főszabály alól kivétel lehet, ha a munkavállaló a munkaviszonyát az új munkahelyén október elsején vagy azt követően kezdte meg, ebben az esetben a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki az éves szabadságot.

Az életkor után járó pótszabadságot a munkavállaló 2024 év végéig átviheti.

Ha a szabadságunkat még 2023-ban megkezdtük, akkor folytatólagosan megszakítás nélkül 5 napot átvihetünk 2024. évére, amely szabadnapok 2023-ban kivett szabadságnak minősülnek.

Ki adja ki a szabadságot?

Ahogyan azt fentebb írtuk, a szabadságot a munkáltató adja ki, de előzetesen meghallgatja a munkavállalót, tehát a döntés joga munkáltatóé, azonban figyelembe veheti a munkavállalók egyéni kérését.  Viszont törvényi joga van arra a munkáltatónak, hogy 15 napos előzetes bejelentési kötelezettséggel, de maga döntsön arról, hogy mikor mehet a munkavállaló szabadságra.

Ez alól kivétel legfeljebb két részletben 7 nap, amiről a munkavállaló önállóan dönthet.

Berendelhet-e engem dolgozni a főnököm, ha szabadságra mentem?

Törvény adta lehetősége a munkáltatónak, hogy kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén módosítsa a már kiadott szabadságot, vagy az éppen szabadságát töltő munkavállalót berendelje. Természetesen, ha a berendelés miatt a munkavállalónak kára keletkezik, akkor azt a munkáltatónak kötelessége megtéríteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás