promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas változás az egészségügyben, ez megint több millió munkavállaló mindennapjait változtathatja meg
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2023. július 1-én több változás is életbe lépett a társadalombiztosítással kapcsolatban, fontos, hogy erről tudjatok.

Próbáljuk röviden és közérthetően elmondani, hogy mi az, ami megváltozott az eddigiekhez képest.

A társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltatók a fenti dátumtól kezdve minden hónap 20. napjáig kötelesek leadni egy adatszolgáltatást a kifejezetten erre a célra létrehozott felületen (SZÜF) beadandó nyomtatvány segítségével. Ez az újfajta rendszer kiváltja a kifizetőhelyi és a statisztikai elszámolást is.

Változás történt abban is, hogy mi van akkor, ha valamilyen folyósításra jogosultak vagyunk, azonban időközben megszűnt a jogviszonyunk. Ezentúl az erre vonstkozó kérelmet a korábbi munkahelyünkre kell beadni. Ilyen például baleseti táppénz, a gyermekgondozási-, örökbefogadói- és a csecsemőgondozási díj is.

Pontosították a gyermekápolási táppénz szabályait is. Könnyítés érkezett az egyedülálló szülőknek, ugyanis 86 napról 168 napra emelték a gyermekápolási táppénz napokat. Pontosítottak is eddig néhány nem meghatározott információt: A gyermekápolási táppénz kiszámítása és az igényelhető napok száma a gyermek születésnapjától a következő születésnap előtti napig tart.

Emelték a hallgatói GYED összegét is: naptári napi összeget számolnak az eddigi havi összeg helyett. Ez az akkor érvényes minimálbér/garantált bérminimum 70 százalékának a harmincad része és nem lépheti túl a minimálbér kétszeresének a 70 százalékának a harmincad részét.

A passzív jogon járó baleseti táppénznél sem árt ezentúl figyelnünk: egészen addig folyosítja nekünk a baleseti táppénz összegét az, akivel a biztosítási jogviszonyunk már megszűnt, ameddig új biztosítási jogviszonyt nem létesítünk. Ha a keresőképtelenség folyamatosan fennáll, akkor vagyunk jogosultak az új biztosítási helyen is ennek a kifizetésére.

Változtattak a táppénz rendszerén is: Eddig az alapján kaptuk meg a pénzünket, hogy mikor volt az első keresőképtelen napunk és ezt vetették össze azzal, hogy előtte mennyi ideig volt biztosításunk, így kalkulálták ki a végösszeget. Ezentúl azonban a táppénz jogosultság első napját számolják. Ez gyakorlatilag csak egy megfogalmazásbeli változást takar, általában ez a két időpont és dátum egybe esik.

Módosítottak azon is, hogy mikor nem jár táppénz. Itt is átfogalmazták az eddigi bonyolult rendeleteket, kitörölték az úgynevezett "nem jár szabályokat", mert néhány pontban ellentmondást találtak.

Amire viszont ezentúl valóban nem fizetnek, az a betegszabadságot követő szabadnap, heti pihenőnap és ünnepnap. Illetve az a nap, amikor még megjelentünk a munkahelyünkön, rész táppénzes napnak számít, ezt azonban ezentúl egy teljes napnak fogják venni.

Forrás: rsm.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás