promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tengernyi hazai bankkártya adatot lopott el egy ukrán férfi – lehet Te is az áldozatok között vagy
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ukrán férfi egy hatásos trükkel lopta el az ügyfelek bankkártya adatait.

Sajnos a mai korban a digitális világban is veszélyben vagyunk, és bizony ki se kell tennünk a lábunkat a lakásból, hogy valamelyik csaló, vagy éppen hacker megcsapolja a bankszámlánkat. Az internetes bűnözők Magyarországon is a legkülönfélébb módszereket alkalmazzák, hogy megszerezzék az adatainkat.

Azt hihetnénk, hogy csak az idősebb korosztály van veszélyben, akik nem annyira tapasztaltak az internet világában, de ez sajnos nincs így. A fiatalabbak is be tudnak dőlni a trükköknek, amik olykor abszolút hatásosak.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de a még a saját pénzintézetünk sem fogja elkérni a bankkártyánk adatait SMS-ben, elektronikus levélben, vagy telefonon keresztül. Ha vásárolunk, és megadjuk a bankkártyánk hátoldalán megtalálható CVV/CVC kódot, akkor is ellenőrizzük, hogy megbízható oldalon járunk-e. Ugyebár vannak olyan hackerek, akik egy az egyben képesek lemásolni egy oldal kinézetét, de az URL cím mindig le tudja őket buktatni.

Régi trükk, de még mindig alkalmazzák itthon is csomagküldős SMS átverést. A rendőrség most figyelmeztet, hogy kiberbűnözők egy alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek. 

Nem olyan rég a Debreceni Rendőrkapitányság látókörükbe került egy 19 éves fiatal férfi. Az ukrán állampolgár a gyanú szerint egy közismert csomagküldő szolgálat nevében küldött embereknek SMS-t egy olyan linkkel, amire ha a jóhiszemű vásárló rákattint, akkor minden bankkártya adata hozzáférhetővé válik.

A férfi épp egy debreceni ATM-nél vett fel több százezer forint készpénzt egyik áldozata bankszámlájáról, de a nyomozók már rajta voltak, és letartóztatták.

„Amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS-e, gondolja végig, hogy rendelt-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban vár-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissa meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, akitől a megrendelt terméket várja! Amennyiben nem adott le rendelést, úgy törölje az üzenetet, és semmiképpen se kattintson az abban szereplő linkre! Ha figyelmetlenségből mégis telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását az adatainak megőrzése érdekében”

- tanácsolja az áldozatoknak a rendőrség.

Ne feledjük, a digitális térben is ugyanolyan óvatosnak kell lennünk mint az utcán. Legyünk résen, mert a rafinált csalók akár minden pénzt leemelhetnek a bankszámlánkról, ha naivak vagyunk. Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás