promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen kiszorítják a magyarokat a Balatonról, lassan nem lesz helyünk a tó körül?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas átrendeződés van kibontakozóban a Balatonnál, a magyarokat mások váltják fel.

Még szüleim és nagyszüleim elmeséléséből tudom, de talán gyerekkoromból nekem is rémlik: a Balaton nagyon régóta a német turisták egyik legkedveltebb úticélja. Sok olyan anekdotát hallottam, amikor a német vendégeket udvariasabb, szívélyesebb kiszolgálásban részesítették, mivel több pénzt költöttek ott, mint honfitársaink. Egyszer anyukámék mesélték, hogy egy nyaralás alkalmával ki akarták vinni a szobából a kishűtőt, mert egy német családnak szüksége lett volna rá, de hosszas szóváltás után végül apukám meggyőzte őket, hogy ez nem szép dolog. Lényeg a lényeg, a Balaton és a német turisták szinte összeforrtak egymással. Azok, akik akkor voltak fiatal, esetleg középkorú párok, mostanra megöregedtek és egyre többen hoznak meg egy életreszóló döntést: a nyugdíjas éveiket a Magyar tenger mellett, békében szeretnék leélni.

Az történt ugyanis, hogy egyre többen vásárolnak ingatlant a Balaton környékén és költöznek ide. Ez azonban a helyieket egyáltalán nem zavarja, mert elmondásuk alapján kedves, idős házaspárokról van szó, akik nyitott szívvel és kultúrára éhesen foglalják el új házaikat. Van, aki még a magyar nyelvtanulásba is belekezdett és a kisebb városokban, falvakban igyekeznek segíteni őket a beilleszkedésbe. Elmondásuk szerint ami miatt kis hazánk mellett döntöttek az a vendégszeretet és a jó közbiztonság, valamint bár nem panaszkodnak a német nyugdíjak miatt, még a balatoni árak mellett is többet tudnak kihozni a pénzükből. És a rengeteg emlék, ami a Balatonhoz köti őket.  Az egyik helyi polgármester szerint szívesen vesznek részt a rendezvényeken is, jól együttműködik a közösség.

Természetesen mint minden jó dolognak, ennek is akad árnyoldala: nyilván egy németországi nyugdíjas pár könnyebben tud házat vásárolni, így attól lehet tartani, hogy esetleg ezen a környéken emelkednek az ingatlanárak és a helyi fiataloknak esélyük sem lesz ott házat vásárolni és el kell költözniük onnan.

Ez egyelőre még csak spekuláció, mert szerény becslések szerint az ingatlanok 10 százaléka van külföldi tulajdonban, így egyelőre ettől még nem kell tartani. Egyébként szintén jellemző a beköltözőkre, hogy szívesen mesélnek gyermekkori és fiatalkori élményeikről és úgy van, ahogy cikkünk elején említettem: mind csodás nyarakat töltöttek el nálunk, még zsengébb korukban.

Egyébként a legnagyobb magyarországi ingatlanvásárló oldalon rá lehet szűrni a Balaton környéki eladó házakra, nem esélytelen egy felújítandó kisház vételárának az összespórolása, ami egy fiatal párnak az életük indulásához ideális.

Ez mondjuk pont nem egy ilyen, viszont mindenképpen érdekes, hogy milyen luxusházakat árulnak a vízparton:

Forrás: sonline.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás