promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos hírt kaptak az autósok - ritka, de annál komolyabb esetekben változnak a szabályok
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden sofőr egyik rémálma, ha hirtelen vagy nem várt helyzetben kell elkerülnie egy balesetet. 

 

 

A vadgázolás egy olyan probléma, amely sajnos komoly következményekkel jár mind az emberekre, mind pedig az állatvilágra nézve. Magyarországon is gyakori esetekről hallhatunk, ahol szarvasok, őzek vagy más vadállatok kerülnek balesetek áldozatául.

A legfontosabb tényező a vadgázolás esetén az emberi élet. A vadakkal való ütközés komoly sérüléseket vagy akár haláleseteket is okozhat a járműben utazóknak. A gyorsan mozgó járművek és az állatok váratlan megjelenése közötti reakcióidő rendkívül rövid, így a sofőröknek nehéz megfelelően reagálni és elkerülni az ütközést.

Emellett a vadgázolás jelentős károkat okoz az állatvilágban is. A vadállatok populációja csökkenhet, mivel az ütközések következtében sok egyed elpusztul. Ez különösen veszélyezteti az olyan fajokat, amelyek már amúgy is sérülékenyek vagy veszélyeztetettek. A vadgázolás továbbá a természetes ökoszisztémák egyensúlyát is felboríthatja, hiszen a vadállatok fontos szerepet játszanak a táplálékláncban és a természetes élőhelyek fenntartásában.

Az előfordulások csökkentése érdekében számos intézkedést lehet tenni. Az utak mentén vadriasztó táblákat és jelzőrendszereket lehet telepíteni, amelyek figyelmeztetik a sofőröket a vadállatok jelenlétére. Az éjszakai órákban, amikor a vadállatok aktívabbak, fokozott óvatosságra van szükség. Az útépítések során pedig vadátjáró alagutakat vagy hídszerű szerkezeteket lehet kialakítani, hogy az állatok biztonságosan átkelhessenek az utakon.

Júliustól egy jogszabálymódosítás tisztázza, hogy mikor nem a vadásztársaság a felelős ilyen esetben - számolt be róla az RTL Híradó. E szerint nem a vadásztársaság a felelős, "ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg az úton", vagyis éppen nem vadásznak rá és nem űzik az állatot. Az sem számít majd, van-e az úton vadveszélyre figyelmeztető tábla. A teljes riportot alább lehet megtekinteni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás