promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az újfajta pénz, egész Európában ezzel tudunk majd fizetni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az újfajta digitális fizetőeszköz válthatja fel az érméket és a papírpénzeket.

Képzeljük el, hogy egész Európában digitális pénzzel tudunk fizetni, nem kell magunknál tartani sem papírpénzt, sem folyton kiszóródó érméket. Nincs ez már messze, ugyanis az Európai Bizottság előállt a digitális euró javaslatával, amit az Európai Központi Bank bocsáthat majd ki.

A pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tökepiaci unióért felelős biztos, Mairead McGuinness szerint az emberek már nem használnak annyi készpénzt, mint korábban, a Covid felgyorsította ezt a tendenciát. A digitális euró semmivel sem fog többet vagy kevesebbet érni a forgalomban lévő érméknél és bankjegyeknél, az emberek a digitális pénznem segítségével akár QR-kód segítségével fizethetnek egy olyan telefonos alkalmazáson keresztül,

amihez nem szükséges internetkapcsolat.

Ne legyen félreértés, a digitális euró semmiben sem hasonlít a kriptovalutához, mivel az Európai Központ Bank bocsátaná ki, egy stabil fizetőeszköz lenne. A Bizottság célja ezzel, hogy bárhol az euróövezetben biztonságosan tudjunk fizetni, és azt látják, hogy most már a digitális pénz lenyomta a készpénzt;

2022-ben az euróövezetben az összes tranzakció értékének 42 százaléka készpénzben történt.

Maria Demertzis közgazdász, a Bruegel európai agytröszt vezető munkatársa elmondta, hogy a gyakorlatlan hogy fog kinézni ez a fajta fizetőrendszer:

„A mindennapi pénzforgalomban, amely nem fog nagyon különbözni a mai módtól, valószínűleg egy applikáció lesz a megoldás. Ezt feltehetően pénzügyi közvetítők, például bankok fogják szolgáltatni, a boltokban úgy fizetünk majd, mint most a bankkártyánkkal. Kezdetben valószínűleg 3000-4000 eurónál többet nem tudunk majd digitális pénzeszközből birtokolni, nem lesz olyan kézzel fogható a különbség. Ha azt akarjuk, hogy a digitális euró minél jobban utánozza a készpénzt, akkor arra kell törekedni, hogy minél anonimabb legyen, a kis összegű fizetéseknél jöhet ez. De ahogy elkezdünk nagyobb összegeket fizetni, az már nem lesz anonim”

Az Európai Bizottság ugyan nem tűzött ki határidőt a digitális euró bevezetésére, de már biztos nem kell sokat várni rá, hiszen világszerte mintegy 120 bank dolgozik a nemzeti valutájának digitális változatán.

(forrás: Euronews)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás