promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több millió állat kiirtásáról döntött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, 260 település lesz érintett
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság most kezdődő projektjéről tájékoztatta a lakosságot, lentebb írjuk a részleteket.

Az egész országunkat érintő projektben összesen 260 település érintett, összesen ennyi helyszínen végzik el a szúnyogirtást az OKF munkatársai. Idén az átlagosnál több csapadék esett és ez nagy mértékben kedvezett a szúnyogok elszaporodásának.

A következő vármegyékben várható irtás a következő néhány napban: Vas vármegyében, Somogy vármegyében, Hajdú-Bihar vármegyében, Csongrád-Csanád vármegyében, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében és Békés vármegyében lehet számítani a repülők felbukkanására, továbbá Szekszárd, Sopron, Dunaújváros és Komárom környékén is könyörtelenül végeznek majd a vérszívókkal.

Budapestnél a Duna melletti területekre koncentrálnak majd.

Részletes listát arról, hogy melyik régióba mikor érkeznek a Katasztrófavédelem honlapján olvashattok, de a fontosabb információkat az adott város önkormányzata is feltünteti a honlapján.

Rossz idő esetén a munkálatokat nem tudják elvégezni, azonban ez a kiírt dátumhoz legkésőbb két napon belül megtörténik.

Köztudott információ, hogy a szúnyogok szaporodásához a napos, azonban erősen csapadékos időjárás a legkedvezőbb, illetve, hogy ezek a rovarok a lárváikat mindenképpen vízközelben keltetik. Ilyen körülmények között sokkal intenzívebb a lárvák kifejlődése, akár egy hét alatt is támadásra készek.

A védekezéshez egy különleges eljárást alkalmaznak, amelyet UVL-nek neveznek. Ez a többi rovar számára nem jelent veszélyt, kifejezetten kíméletes módja ez az irtásnak az élővilág szempontjából. Ez kis dózisban, apró részekre bontva juttatja a vegyszert a levegőbe, mindenképp este, vagy akár éjszaka permetezve azt.

Lakott területeken mi is segíthetünk a szakembereknek: a vizes felületeket, vagy akár konkrét víztározó részeket igyekezzünk letakarni, ezáltal akadályozva a szúnyogok szaporodását.

A küzdelem április elejétől tart és valószínűleg szükség lesz még több bevetésre a kellemetlenkedő rovarok számának megtépázása végett.

Forrás: ma.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás