promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vörös kódot hirdettek az egész országban, már a Belügyminisztérium is intézkedett
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hétfő reggel kihirdették a vörös kódot, amely több intézmény működési változásával is együtt jár.

A vörös kódot az extrém magas hőmérséklet esetén léptetik életbe és a héten bizony ezzel kell szembenéznünk. A várható hőmérséklet 30 és 36 fok között lesz, ami hirtelen emelkedés az eddigiekhez képest. A másodfokú hőségriasztás vasárnap éjfélkor lépett életbe, erre reagált hihetetlen gyorsasággal a Belügyminisztérium és az egész országra kiadták a vörös kód riasztást.

Mit is jelent ez a gyakorlatban és mennyiben érint ez minket?

A vörös kód reggel nyolc órától este kilenc óráig tart és főleg a szociális intézményeket érinti.

Abban az esetben ha bárki hajléktalan, vagy magatehetetlen embert lát és ezt bármelyik ellátószolgálatnak jelzi, akkor az adott intézmény köteles befogadni és ellátni a bajbajutott honfitársunkat: ergo semmilyen indítékkal nem tagadhatják meg a segítségnyújtást.

A vörös kód speciális eljárásrendet jelent, amelyet érdemes komolyan venni, csak indokolt esetben rendelik el, így valószínűleg tényleg extrém körülményekre számíthatunk.

A hőségriasztás, melyet az országos tisztifőorvos rendelt el, egyelőre szerda éjfélig tart, szükség esetén természetesen meghosszabbítható.

A vörös kódnál bár főként a hajléktalanokat emelik ki, azonban az intézkedés nemcsak a hajléktalanokkal foglalkozó intézményeket, hanem minden szociális intézményt érint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, hogy hétfőn már az ország minden szinte minden részében 25 fok feletti átlaghőmérsékletre kell számítani, van ahol ez a 27 celsius fokot is eléri. A legtöbb helyen a hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul, de az is teljesen elképzelhető, hogy bizonyos településeken egészen 38 fokig felszökik a hőmérséklet. Az éjszaka sem hoz enyhülést, ugyanis mindössze 11-13 fok a maximum, ameddig leesik a hőmérséklet.

Ti is járjatok nyitott szemmel és ha bárhol rosszul levő embert láttok, akkor értesítsétek a megfelelő hatóságokat. Nem tudhatjátok nem-e azon a híváson múlik valakinek az élete.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás