promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó hír jött a nyugdíjakról, súlyos csalódás érheti az időseket
Borítókép:  profimédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez komoly csapás most a nyugdíjasoknak.

Úgy tűnik a friss nyilatkozatokból és a KSH legutóbbi inflációs adataiból, hogy nem esélyes az évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés. Az sem biztos, hogy novemberben sor kerül nyugdíjemelési korrekcióra, hiszen az éves becsült inflációnak a január augusztus közötti nyolc hónap adatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15%-nál éves átlagban. Ez pedig azt jelenti, hogy az éves inflációt lefedte a januári 15%-os nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelés – írja a szakértőre hivatkozva a portfólió cikke.

Mire számíthatnak a nyugdíjasok?

Ez több szempontból is rossz hír a nyugdíjasoknak, hiszen akik arra számítottak, hogy ha nyáron nem is, legalább majd novemberben emelkednek a nyugdíjak. A hozzáértők sokáig 19%-os inflációval kalkuláltak, míg az idősek 15%-os emelésben részesültek az év elején.

"A nyugdíjemelés legnagyobb problémája a magas inflációs környezetben az, hogy a januári kötelező emelés korrekcióira csak késleltetve, több hónapos csúszással kerül sor. A problémát súlyosbítja, ha a januári emelés mértékét jellemzően alultervezik a költségvetésben, mint tavaly (5%) vagy jövőre (6%), ezzel a nyugdíjasokat valóban arra kényszerítik, hogy hónapokon át hitelezzenek a magyar költségvetésnek, amely csak utólag utalja majd nekik az őket megillető emelési különbözetet - ami az év utolsó hónapjaira ráadásul csak részlegesen kárpótolja őket" - sorolta legutóbbi írásában Farkas András a rendszer hiányosságait.

Mennyi az átlagnyugdíj most Magyarországon?

Az öregségi nyugdíjellátás havi átlagos összege tavaly év elején 164 102 forint volt. De azt is számításba kell venni, hogy nagyok a területi különbségek. Nem mindegy, hogy valaki a fővárosban vagy a Dél-Alföldön ment-e nyugdíjba - jegyzi meg a novekedes.hu. Budapesten az átlagos öregségi nyugdíj megközelíti a 200 ezer forintot, de Pest megyében és a Közép-Dunántúlon is az országos átlag fölötti összeget kapnak a nyugdíjasok. Viszont a dél-alföldi régióban ez az összeg a 150 ezret se éri el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás