promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: a hidegbetörés miatt hatalmas hiány alakult ki a legmagyarabb zöldségből
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legnagyobb áruházak és boltok polcain hiány alakult, talán éppen a magyarok tudnak majd csatasorba állna az időjárás kínozta spanyolokkal. 

Ahogy arról az elmúlt héten értekeztünk, rendkívül súlyos és megterhelő hőség szabadult rá Spanyolországra a napokban,amely hatással lehet az ibériai állam zöldségtermelésére is, amellyel döbbenetes mértékben látja el szinte egész Európát. Például a nem éppen egész évben mezőgazdasági termesztésre alkalmas Nagy Britannia is jelentős, fizetőképes felvásárlója a spanyolok terményeinek. Ezért is érintete érzékenyen a briteket az, hogy a nagy forróság előtt kimondottan hideg és hosszú volt a tél egész Spanyolországban, de még a másik fontosabb kereskedelmi partner Marokkóban is. 

A nagy éjszakai hidegek mind a dél-spanyol, mind az afrikai termőterületeket hátrányosan érintették, a téli és kora tavaszi érésű paprika különösen nagy hiánycikk lett az Egyesült Királyságban. Egészen a mai napig korlátozsára került a három nagy áruházlánc esetében is a megvásárolható mennyiség paradicsomból és paprikából is. A vásárlók csak három-három darabot vihettek haza a Tesco, az Aldi és a Lidl polcairól. Az árak pedig minden korábbinál magasabbra szöktek a szűkös kínálatnak "köszönhetően". 

Állítólag már túl vannak a brit felvásárlók és nagybani árukezelők a holtponton, amely február vége után ütött be az ellátási problémák miatt. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a meggyérült spanyol ültetvények miként tudják behozni lemaradásukat az európai élelmiszerláncban. Az Independent szerint most már gőzerővel folynak a betakarítási munkálatok, hogy a paprika, saláta, paradicsom eljuthasson a nagy multik és a kiskereskedelmi üzletek polcaira. Bár valóban annak örülnénk a leginkább, ha akár a magyar termelők is képesek lennének a lehetőségek mellett kihasználni a spanyolok gyengélkedését a zöldség-export területén. 

Ugyanis sokan nem is tudják, hogy a dél-amerikai versenytársak és Spanyolország mellett Magyarország a világ egyik legnagyobb paprikatermelő nemzete, ami nem csak a végül megőrölt fűszerpaprikát foglalja magában. A tridge.com kimutatása szerint hazánk a Föld 10. legnagyobb paprika exportőre. 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás