promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szigorú döntést hozott a lakáshitelekkel kapcsolatban a kormány, májustól már így lesz
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megjelent a kormányrendelet, májustól ilyen változás lesz a lakáshiteleknél.

Megjelent a kormányrendelet, ami kimondja, hogy május 1-jétől a bankoknak máshogy kell számolniuk a teljes hiteldíj mutatót, amikor azt a jogszabályban meghatározott THM-plafonhoz viszonyítják. Mit is jelent ez pontosan?

Májustól a kötelező lakásbiztosítás díját is bele kell kalkulálni a jelzáloghitelesek maximális THM-jébe, ezáltal kisebb összeget határozhatnak csak meg törlesztőrészlet gyanánt.

A Bank360.hu viszont leírta, hogy a magyarországi bankok jelenleg a THM-plafon alatt adnak jelzáloghiteleket, ezáltal a kormány új döntése semmiben sem fogja korlátozni sem őket, sem pedig az ügyfeleket. Merőben más lenne, ha a JTM-be (jövedelemarányos törlesztési mutató) kellene beszámítani a lakásbiztosítás havi összegét, hiszen ebben az esetben a hitelezési korlát közelében járó ügyfelek túl is léphetnék ezt a korlátot a lakásbiztosítás díjával; ennek pedig az lenne a következménye, hogy a kínált feltételekkel nem kaphatnának hitelt, maximum hosszabb futamidőre.

A Magyar Közlönyben megjelent új kormányrendelet szerint ha a bank a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítási szerződést ír elő, de annak díját nem ismeri, akkor a THM-mutatónál a lakásbiztosítás havonta esedékes díját speciális szabályok szerint kell figyelembe venni. A banknak félévente aktualizált belső szabályzatban meghatározott módon a jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok hitelbiztosítéki értékéhez igazodóan legalább három jellemzőnek tekinthető értéksáv megadásával kell kiszámolnia a referenciaként figyelembe vett lakásbiztosítás díját a thm megállapításához. Ezeket a díjakat közzé kell tennie az ügyfelek számára a bankfiókokban és a honlapján.

A THM-plafont érintő változás mellett ezentúl a bankoknak kötelező lesz felhívni az ügyfelek figyelmét a Magyar Nemzeti Bank lakásbiztosítási kalkulátorára, valamint az abban található minősített fogyasztóbarát lakásbiztosításokra.

Az új szabályozás még egy dolgot tartogat az ügyfeleknek: 2024-től egy extra hónapot ad arra, hogy biztosítót válthassanak a lakásbiztosításuk éves fordulónapjától függetlenül. Ez nagyobb versenyt szülhet majd a biztosítók között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás