promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos hír a gyermekes családoknak, minden szülőnek tudnia kell erről
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Oktatási Hivatal fontos közleményt adott ki.

Ha itt a tavasz, az nemcsak azt jelenti, hogy el kell kezdeni rendezkedni a kertben, és hamarosan itt az érettségi. A kisebb gyermekeket nevelő szülők számára ez azért fontos, mert ekkor vannak a beirakozások az óvodákban, valamint az általános iskolákban.

Az Oktatási Hivatal csütörtökön tette közzé azt a közleményt, amiben felhívták a szülők figyelmét, minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre.

A Hivatal levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők - akiknek maguk kell intézniük a gyermek beiratkozását - figyelmét a fontos határidőre és tudnivalókra. Arról, hogy egy adott településen pontosan hogyan és mikor zajlik a beiratkozás, az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást.

Természetesen van mód arra is, ha a szülők úgy döntenek, egy évig késleltetik a gyermek óvodai neveltetését - ezt április 15-éig kérelmezhetik a területileg illetékes járási hivatalnál. Erre egyébként akkor van lehetőség, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja; ebben az esetben a gyermek egy évig - annak az évnek az augusztus 31-éig, amelyben 4. évét betölti - menthető fel az óvodai foglalkozások alól.

Az Oktatási Hivatal továbbá azt is közölte, hogy minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a 6. életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára a Hivatal engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek az erre vonatkozó, a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel. A tanköteles gyermekeket április 20-án, illetve 21-én irathatják be a szülők - ezzel kapcsolatban a KRÉTA rendszerben olvashatnak hasznos tudnivalókat.

Fontos azt is kiemelni, hogy ha egy gyermek nem Magyarország területén belül teljesíti az óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét, akkor ezt a szülőnek mindenképpen be kell jelentenie a Hivatalnak. Az ehhez szükséges dokumentum elérhető a honlapjukon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás