promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a jövő várhat a magyar nyugdíjasokra - Tényleg ilyen aggasztó a helyzet?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem túl fényes a jövő a magyar nyugdíj szempontjából.

Magyarországon jelenleg is sokan várják a nyugdíjas éveket, bár az kérdéses, hogy ki mennyi nyugdíjat kap majd. Már eleve a nyugdíj mértékének meghatározása eltérő, hiszen attól függ, mennyi járulékot fizettünk be magunk után életünkben.

A magyar nyugdíjrendszer alapja az állami nyugdíj, amelyet a Magyar Államkincstár fizet ki a nyugdíjasoknak. A nyugdíj pontos összege a befizetett járulékok és az egyéb juttatások alapján kerül kiszámításra.

A nyugdíjkorhatár jelenleg 65 év itthon, de a nők esetében 40 év jogosultsági idővel 65 év alatt is igényelhető a nyugdíj.

Az állami nyugdíj mellett vannak önkéntes magánnyugdíjpénztárak is, amelyekbe az érdeklődők szabadon befizethetnek.

Az állami nyugdíjrendszer alapja az egységes nyugdíjszerű ellátás, amelynek összege a 2022-es évben a minimálbér 120%-a. Azonban ez az összeg magasabb lehet azoknak, akik hosszabb ideig dolgoztak, magasabb fizetést kaptak, illetve több gyermeket neveltek fel. Fontos megjegyezni, hogy a magyar nyugdíjrendszer több változáson ment keresztül az elmúlt években, és további változások is várhatóak a jövőben.

A jelenlegi 65 éves korhatárban is elképzelhetőek változások, ugyanis könnyen lehet, hogy ez a korhatár hamarosan már 70 év lesz.

Az Eurostat előrejelzései szerint egyre kevesebb aktív korú fog jutni egy-egy idősre, el fog jönni az a pont, amikor drasztikus változásokra lesz szükség a magyar nyugdíjrendszerben.

A nők helyzete

A probléma egyebek között az átlagéletkor növekedése, hiszen minél tovább él valaki, praktikusan annál több időt tölt nyugdíjban Az Eurostat legfrissebb becslései szerint mialatt ma egy átlagos magyar nő 65 éves korában még átlagosan 18,6 évet fog élni, addig ez 2025-re már 19 év lehet, 2030-ra pedig majdnem 20. A hosszabb távú, ezért vélhetően már pontatlanabb becslések szerint 2050-re a 65-év feletti magyar nők még 22,7 életévre számíthatnak, 2100-ban pedig már majdnem 29-re.

A férfiaknál is

A férfiak helyzete némileg rosszabb, legalábbis ma 65 év felett még 14,7 évre számíthatnak, 2025-ben pedig 15,2-re. A mostani női értéket (tehát a 18,6 évet) a férfiak kb. 2045 környékén érhetik el az uniós statisztikai hivatal becslései szerint, 2100-ban pedig 25,3 életévre számíthatnak majd a 65 év felettiek, de ez már tényleg csak igen előzetes becslés.

Az átlagéletkor várható emelkedése pedig a nyugdíjkorhatár emelkedésével is fog járni, ez a tendencia pedig már elkezdődött Európa szerte. A franciáknál most volt tiltakozás a nyugdíjkorhatár 62-ről 64-re való emelése ellen.

Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjelemzője korábban arról beszélt, hogy már 2030-ban indokolttá válhat, hogy 66 évre emeljék a korhatárt. Számításai szerint 2040-re a 67 évet is elérheti, 2050-re pedig a 70 éves korhatár is eljöhet.

"Nem hirtelen összeomlás lesz, hanem évről évre fokozatosan rosszabbodik a helyzet. Például 2022-ben a központi költségvetésnek még „csak” 697 milliárd forinttal kellett kipótolnia a nyugdíjkassza hiányát, de 2023-ban ez már 1072 milliárd forint lesz a terv szerint. Ilyen értelemben már ma is beszélhetünk fenntarthatatlanságról. A demográfiai helyzet várható alakulását évtizedekre előre is elég jól lehet látni, ebben nem lesz semmilyen meglepetés. Amikor már tarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer helyzete, akkor elkerülhetetlenül jönni fognak az egyensúlyjavító intézkedések, mint például korhatáremelés, a járulékok emelése, a nyugdíjjogosultságok és a nyugdíjszámítási metódus szigorítása"

– mondta a pénzügyi elemző a Pénzcentrumnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás