promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas veszélyre figyelmeztet a Yettel, erre minden magyar ügyfélnek oda kell figyelnie
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha nem vesszük komolyan a fenyegetést, Magyarországon is könnyen csalók áldozataivá válhatunk. Ne kockáztassuk a pénzünket és adatainkat.

Az internetes és telefonos átverések valósággal reneszánszukat élik napjainkban. Sorra kapjuk a híreket újabb és újabb trükkös átverésekről, pofátlan lehúzásokról. Könnyen azt hihetnénk, hogy ma már a legtöbb ember eleget hallott és olvasott ezekről a veszélyekről és nem dől be a csalóknak, de sajnos nem ez a helyzet. A gátlástalan bűnözök mindig megpróbálnak egy lépéssel a cégek előtt járni és új módszereket kitalálva megkopasztani áldozataikat.

Most az Infostart szerint Magyarország egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója, a Yettel fordult az emberekhez, hogy megpróbálja felhívni a figyelmet az online térben, illetve telefonon rájuk leselkedő veszélyekre.

Az átverésre utazók módszere alapjában véve szinte minden esetben ugyanaz, csak a részleteken finomítanak. Az egyes vállalatok nevében küldött megtévesztő sms-ek és e-mailek révén fontos adatokat próbálnak megszerezni a gyanútlan áldozatoktól. Soha semmilyen körülmények között nem szabad személyes, vagy pénzügyi adatunkat megosztanunk másokkal és még csak véletlenül se kattintsunk az ilyen üzenetekben található felhívásokra, vagy linkekre. Ezek olyan hamis internetes oldalakra vezethetnek, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak az adott cég valódi, hivatalos oldalára, viszont az ott megadott adataink azonnal a csalók birtokába kerülnek.

A Yettel figyelmeztetése szerint a hivatalosnak látszó értesítések esetében ezekre a részletekre kell a leginkább odafigyelnünk:

  • nem a megszokott elrendezésű a céges e-mail felépítése,    
  • helyesírási hibát, vagy nem nyelvhelyes szöveget tartalmaz,    
  • indokolatlannak érezzük, hogy bármilyen okból, bármely adatunkat meg kellene adnunk,    
  • gyanúsan kedvező vagy akár ingyenes ajánlattal keresnek meg,
  • esetleg nagyértékű nyereményt nyertünk – miközben részt sem vettünk nyereményjátékban,
  • valamint, ha a weboldal címe, ahova az e-mail vezet, nem, vagy csak összetett szóként tartalmazza az adatközlést kérő cég nevét

Bármilyen kifinomultak is a csalók módszerei, szinte mindig találhatunk apróbb hibákat az üzenetekben, ezért is olyan fontos, hogy ezekre odafigyeljünk, hiszen nem csak az adataink, de a pénzünk is bánhatja.

Az odafigyelés mellett van azonban másik megoldás is. Használhatjuk például a Yettel tavaly novemberben elindított NetPajzs szolgáltatását, ami automatikusan segít kiszűrni a veszélyes oldalakat, ráadásul még az általunk kiválasztott témájú tartalmakat is blokkolja, így segítségével család és gyermekbaráttá tehetjük az otthoni internetelérésünket. A szolgáltatás ugyan fizetős, de nagyon kedvező áron aktiválható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás