promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva átverésre figyelmeztet egy magyar telefonos társaság, csalók garázdálkodhatnak a mobilodban
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre több a gyanús SMS.

Lehet, hogy te is találkoztál már ismeretlen vagy külföldi számról érkezett, gyanús SMS-sel a telefonodon. Ezek az üzenetek általában szinte mindig ugyanúgy vannak felépítve. Rövid, formálisnak ható szöveg, majd egy link, melyre kötelező rákattintani. Ne tedd!

Ezek általában ugyanis adathalász üzenetek, és amint rákattintasz a linkre, magaddal szúrsz ki. Vagy a személyes adataidat adod így csalók kezébe, vagy épp a pénzedet lopják el így.

Most már nemcsak a bankok és a szerencsejátékok nevében küldenek ilyen adathalász üzeneteket, de már a Netflix, a DHL, a posta, és a Magyar Telekom nevében is.

Ezek általában egy külföldi, +33-as előhívószámmal rendelkező telefonszámról jönnek, és a legutóbbi Netflixes üzenetben arra hivatkoztak a szélhámosok, hogy a gyanútlan felhasználók legutóbbi befizetése sikertelen volt, ezért erősítsék meg a Netflixes fiókjukhoz tartozó befiezetésüket, mert különben felfüggesztik a fiókjukat – írja a HVG. A Magyar Telekom a Facebok-oldalán figyelmezet a csalókra.:

„A napokban ismét kaphattak ügyfeleink gyanús SMS-eket a Telekom, a DHL vagy a Netflix nevében, általában külföldi (+33-as előhívószámú) telefonszámokról. Amennyiben te is kaptál ilyen SMS-t, semmiképp NE kattints a linkre és NE add meg a személyes vagy bankkártya adataidat! Mobilalkalmazást kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból telepíts! (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.).”

A bejegyzést pedig elözönlették a kommentek, rengetegen osztották meg tapasztalataikat az adathalász SMS-ek kapcsán, de szerencsére sokan már felismerik, hogy csalásról van szó, és nem nyitják meg a linket.

A legnagyobb veszélyben általában az idősek, és azok vannak, akik szellemileg kiszolgáltatott helyzetűek, és nem képesek önállóan felmérni egy helyzetet.

Ezekben az SMS-ekben érdemes az alábbi hibákra figyelni: az üzenetben több gyanús jel is látható, például elütések és helyesírási hibák, sőt, a link (netflix.korlátozás.com) ékezetes karaktereket is tartalmaz, ami egyáltalán nem jellemző az SMS-ekre. Innen pedig az adott oldalt szinte tökéletesen lemásolt felületre vezet a link, ahol be kell írni az adatainkat, így azok a csalókhoz kerülnek. Ha megosztjuk ezeket az információkat pl. idős rokonainkkal, ezzel segíthetünk nekik, hogy ne verjék át őket. 

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás