promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar bank alkalmazottainak adják ki magukat a csalók, akik már milliókat kaszáltak az átveréssel
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bűnözők tényleg profin összerakott sztorit adtak elő, az áldozat pedig átutalta nekik a pénzét.

Fura belegondolni, hogy mennyit változott a világ. Ma már akkor is ki tudnak rabolni, ha csak békésen pihengetsz a nappaliban, és ehhez nem is kell senkinek se betörnie a lakásodba. Az internetős bűnözők, hackerek, és a szimpla csalók a legkülönfélébb csalásokat találják ki, hogy hozzá tudjanak férni a bankszámlánkhoz, és valahogy leemeljék róla a pénzt.

A magyar bankok rengeteg figyelmeztetést adnak ki, de az áldozatok többsége még mindig képes bedőlni a trükköknek. Pedig ez elkerülhető lenne, ha betartanánk az alapvető szabályokat.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, elektronikus levélben, vagy telefonon keresztül. Ha vásárolunk, és megadjuk a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódot, akkor is ellenőrizzük, hogy megbízható oldalon járunk-e. Ugyebár hackerek össze szoktak rakni áloldalakat, amik megszólalásig hasonlítanak az eredetire, viszont az URL cím mindig le tudja buktatni ezeket, szóval azt mindig ellenőrizzük.

Minden magyar bank nyilvánosságra hozta már, köztük az OTP is, hogy a telefonos diszpécserük az azonosításhoz kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg. Most telefonos csalók még messzebb mentek, és még arra is rávették az áldozatot, hogy utalja el nekik a pénzét.

A rendőrség a hivatalos oldalán számolt be róla, hogy a csalók egy magyar bank alkalmazottainak adták ki magukat. Egy hölgy, aki ügyintézőnek adta ki magát, elmondta a férfinak, hogy adathalász támadás érte a folyószámláját. Utána adta át a hívást a „bankbiztonsági kollégájának”, aki az Anydesk nevű alkalmazás letöltését kérte az áldozattól, majd tovább adta a vonalat egy harmadik ügyintézőnek. Ugyebár ez is öreg hiba, szóval idegen alkalmazást sose telepítsünk se a telefonunkra, se a számítógépünkre, mert ezzel átvehetik felette az irányítást, figyelhetik miket gépelünk, és a többi.

A férfi felé utána további kérdések záporoztak, kiegészítve különböző tájékoztatásokkal: jegyzőkönyv készül az adathalász támadásról, amit elektronikus levélben megküldenek az ügyfélnek, majd be kell menni egy bankfiókba és új számlát kell nyitni, mert az adatai elérhetővé váltak. Annak érdekében, hogy a számlán lévő 8 millió forintot ne tudják illetéktelenek megszerezni, biztonsági okból egy technikai számlára kell átutalni a pénzt. Hozzátette: persze személyesen is intézheti valamelyik fiókban, de hát az beletelhet néhány napba, addig pedig a pénze nincs biztonságban.

Hát az áldozat gyönyörűen elhitte a sztorit, és naivan 8 millió forintot utalt át a bűnözők számlájára. Mire rájött, hogy átverték, a csalók már bontották a vonalat és elérhetetlenné váltak.

Elképesztő, de a sztori boldog véget ért. Miután a férfitől kicsalták a pénzt, feljelentést tett a rendőrségen, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársai pedig öt nap alatt rájöttek, ki az, akihez elvándoroltatták a kicsalt összeget. Több vállalkozás nevén lévő folyószámlákon keresztül akarták végérvényesen eltüntetni a milliókat, ám a nyomozóknak sikerült még aznap megakasztani a folyamatot és a cégek ügyvezetőjét is elszámoltatták.

Az áldozat ha profibb bűnözőkkel találja szembe magát, akkor már keresztet vethetett volna a pénzére. A sértett alig akarta elhinni, hogy végül meglett a pénze, bár 10 ezer forint hiányzott belőle.

Figyeljünk oda, mert a csalók próbálkozhatnak hasonló trükkel a közeljövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás