promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyre figyelmeztet az OTP Bank: minden pénz eltűnhet a számládról, ha ennek bedőlsz
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Újabb csalást szúrt ki az OTP Bank, aminek ismét nagyon könnyű áldozatul esni.

A digitális korban tudatosítanunk kell magunkban, hogy egyáltalán nem kell kilépnünk a házból, hogy kiraboljanak minket. Az internetes bűnözők továbbra is a legkülönfélébb módszereket veszik elő, hogy trükkökkel hozzáférjenek a bankszámlánkhoz, és le is szívják róla, ami rajta van. Nincs mese, mindig résen kell lennünk, és gyanakodni, ha valami érzésünk szerint nem stimmel.

Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor is muszáj meggyőződnünk arról, hogy biztonságos oldalon járunk. Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül.

Magyarországon is egyre több a visszaélés ezzel kapcsolatban, és az áldozatok között nem csak idősek vannak, akiket könnyű palira venni.

A rengeteg esett miatt a magyarországi pénzintézetek is folyamatosan figyelmeztetéseket adnak ki. Múltkor az OTP Bank is jelezte, hogy ha telefonos azonosítás történik náluk, akkor az ügyintéző kizárólag az ügyfél nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét kérdezi meg.

Ki is emelték, hogy a hívások során bankkártya-adatokat és internetbanki belépési azonosítókat sosem kérnek el.

Na igen, de az internetes bűnözők a legtöbb alkalommal arra mennek rá, hogy pánikba essünk. Ez történik most is, mivel a csalók olyan SMS-t küldenek az OTP Bank nevében, amiben arról tájékoztatják az ügyfelet, hogy a bankkártyáját letiltották.

Az üzenetben egy rövidített, de az OTP Bank nevét tartalmazó weboldal linkje szerepel, és ide irányítanak minket a feloldáshoz. A SMS-t nem a magyarországi pénzintézet küldte, a link pedig egy adathalász oldalra visz, ahol megpróbálják az elektronikus bankoláshoz szükséges adatainkat megszerezni.

Ha csalást észlelünk Magyarországon, azt nem árt jelezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Ha már megtörtént a baj, akkor viszont azonnal a bankunkat értesítsük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás