promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szijjártó Péter keményen odasózott az Ukrajnában zajló háború miatt – erre készül Magyarország
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A külügyminiszter szerint Brüsszelben ismét nem a béke megteremtésével vannak elfoglalva.

Ugyebár gyakorlatilag a szakértők se mernek jóslatokba bocsátkozni, hogy mikor érhet véget a háború Oroszország és Ukrajna között, ami Európára, köztük Magyarországra is rossz hatással van. Anno persze jelezték, hogy benne van a forgatókönyvben, hogy az egész pokolian elhúzódhat, és most pont itt tartunk.

Jelenleg továbbra sem úgy néz ki a helyzet, hogy Oroszország és Ukrajna leülne egymással tárgyalni. Régen emlegették, hogy létrejöhet valamikor egy Putyin-Zelenszkij csúcstalálkozó, de ezt ötletmorzsaként sem hozták fel az utóbbi időben.

Zelenszkij szerint a békekötést elősegítené, ha Ukrajnát felvennék a NATO-ba.

A friss hírek szerint Nagy-Britannia 14 Challenger 2 típusú harckocsit küld Ukrajnának, és még fejlett nehézfegyverekkel is szeretnék támogatni az ország védelmét. Közben Olaszország is úgy döntött, hogy légvédelmi eszközöket küldene az ukránoknak.

Közben Szijjártó Péter Brüsszelben indította a hetet, ahol Josep Borrell EU-s kül- és biztonságpolitikai főképviselő előterjesztést tett, hogy újabb 500 millió eurót fordítsanak az Európai Békekeretből ukrajnai fegyverszállítások finanszírozására, illetve 45 millió euróval járuljanak hozzá az ukrán katonai kiképző misszió működéséhez.

Szijjártó Péter azt írta Facebookon, hogy a külügyminiszteri tanácsülésen még mindig háborús hangulat uralkodik. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint a béke megteremtésével kellene foglalkozni, és nem a fegyverszállításokról kellene társalogni, és újabb szankciók kivetéséről tárgyalni, amiket továbbra is hibásnak érez.

„A szankciók zsákutcába vitték az Európai Uniót és nagyobb károkat okoznak nekünk, európaiaknak, mint az oroszoknak. Sajnos ez tény és nem egy politikai állítás”

- tette hozzá Szijjártó, aki elárulta, hogy az Európai Bizottság már dolgozik egy tizedik szankciós javaslaton.

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Brüsszelben azért elmondta, hogy a magyar kormány nem fogja gátolni a fegyverszállítások fokozását Ukrajna felé, de abszolút nem tartják ezt jó ötletnek.

Közben a jövő és békésebb kérdésekben is utazgatott Szijjártó Péter, aki pénteken még Mexikóvárosban járt. A külügyminiszter úgy látja, hogy a hazai gazdaság sokat profitál a Magyarország és Mexikó közötti együttműködés fejlődéséből, mivel számos magyar vállalat erősíteni tudta jelenlétét a latin-amerikai ország piacán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás