promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: készülj, mert ekkor csapnak le a hózáporok Magyarországra – úgy néz ki visszatér a tél
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Érdemes kiélvezni a kellemes időt Magyarországon, ameddig tart.

A múlt hét roppant izgalmas volt a meteorológusok számára, mivel mindig volt miről beszámolni. Magyarország legtöbb részén rengeteg csapadék hullott, szóval szinte állandóan magunknál kellett tartani az esernyőt. Az eső visszaszorul egy időre, és érdemes kiélvezni a szárazabb időszakot, amíg tart. Ez ugyebár a kialakult árvízhelyzet miatt is egy jó hír.  

Közben az Időkép egy érdekes jelenségről számolt be. Hajnalban 10 fokig melegedett a levegő Gyöngyösön amit ide kattintva térképen is láthattok. Ez az úgynevezett főnhatás miatt történt. A hegynek azon az oldalán, ahová az uralkodó légáramlási irányoknak megfelelően a felszálló légáramlat átbukik a hegygerincen, a hőmérséklet érezhetően magasabb lesz, mint azon az oldalon, ahol a levegő emelkedni kezd.

Most azonban lássuk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését, hogy Magyarország melyik részén nem érdemes eltenni az esernyőt.

Hazánk délnyugati részén jóval vastagabb lesz a felhőzet, mint máshol, szóval arrafelé több helyen várható eső, míg ettől északkeletre továbbra is fátyolfelhős lesz az ég. Elsősorban a Dél-Alföldön helyenként köd képződhet. Az északi, északkeleti szél a legtöbb helyen veszít erejéből, de az Alpokalján, az Északi-középhegység és Észak-Alföld egyes részein továbbra is előfordulhatnak erősebb lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +5 fok között várható.

Mikor kell készülni a hózáporokra? Élvezzük ki ezt a pár napot, mert elvileg a hét második felétől megérkezik a lehűlés, és csütörtöktől már havas eső, illetve havazás is lehet Magyarországon. Addig viszont nagyjából élvezhetjük a nyugodt időjárást.

Kedden hazánk délnyugati felén lesz vastagabb a felhőzet, míg északkelet felé haladva kevesebb felhőre és egyre több napsütésre számíthatunk. A délutáni órákra a felhősebb tájakon is szakadozottabbá válik a felhőzet. Délnyugaton kezdetben több helyütt lehet gyenge eső, majd délutántól csökken a csapadékhajlam. Az északi, északkeleti szél főként az Alpokalja térségben, illetve a Bodrogközben élénkülhet meg.

A legmagasabb nappal hőmérséklet többnyire 7 és 11 fok között valószínű, de a tartósan felhős részeken ennél hidegebb lesz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás