promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így élnek most a magyarok Kárpátalján, az orosz-ukrán háború árnyékában
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kárpátalján eddig egyetlen rakétatámadás történt, de a légiriadók szinte folyamatosak.

Sajnos tovább folytatódik a véres háború Oroszország és Ukrajna között, ami anno 2022. február 24-én robbant ki. Vlagyimir Putyin a támadás előtti nap azt hangoztatta, hogy diplomáciai megoldást kell találni, de aztán Oroszország hajnalban mégis megtámadta Ukrajnát.

Mindenki azért fohászkodott anno, hogy a két ország üljön le tárgyalni egymással, de a Putyin-Zelenszkij csúcstalálkozóra még bőven várni kell, már ha valaha akarnak egyáltalán találkozni a felek.

Ukrajnában állandó a félelem, nem olyan rég például Dnyipróban rakétatámadás ért egy lakóházat, ami számos halálos áldozatot követelt. Sokakat érdekel hazánkban, hogy mi a helyzet Kárpátalján, ahol ugyebár rengeteg magyar él.

Az Euronews Munkácson, Beregszászon, és Makkosjánosiban járta be a környéket. Annyi biztos, hogy Kárpátalja most Ukrajna egyik legbiztonságosabb része, ahol a háború kitörése óta egyetlen rakétatámadás történt. A légiriadók persze gyakoriak, de a szirénákat nem kapcsolják be, csak telefonos applikációk figyelmeztetnek a veszélyre.

Az áramkimaradások azonban Kárpátalján is állandósultak, mivel az oroszok folyamatosan célba veszik az ukrán energiahálózatokat. A Makkosjánosi Helikon Hotel generátort használ, de hát vendégek sajnos alig vannak a háború miatt.

A munkácsi Baksa Péter és Irén sincsen könnyű helyzetben, akik a Sámuel Alapítvány egyik családtípusú gyermekotthonának nevelőszülei, és jelenleg hat gyerekre felügyelnek.

„Nem tudunk raktározni a hűtőszekrényben, mert leolvad a hűtő, kárba megy az étel. Úgy kell szerveznünk, hogy minden nap egyikünk jön-megy, jön-megy. A mosás külön problémát okoz, a fürdetés is ugye, hogy ne akkor aludjon el a villany”

- mesélte Irén a csatornának. 

Az emberek túlnyomó része azt mondja, hogy inkább legyenek áramszünetek, mint Putyin uralma. Az áramkimaradások hatása éjszaka a leglátványosabb, amit a videóban meg is lehet nézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás