promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
OTP Bank figyelmeztetés: csalók új, agyafúrt módszerrel próbálják elcsaklizni a magyar emberek pénzét
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az OTP Bank nevében telefonálgató csalók új módszerrel jelentkeztek annak érdekében, hogy kifosszák magyar emberek pénztárcáját. 

Az elmúlt hetekben, hónapokban több ízben írtunk mi is arról, csalók hogyan próbálják meg átverni Magyarországon a gyanútlan polgárokat. A jelenlegi hiperinflációs helyzetben különösen fontos, hogy ne dőljünk be ezeknek az átveréseknek.

Azt muszáj leszögezni már cikkünk legelején, hogy a pénzintézetünk semmilyen körülmények között - se telefonon, se sms-ben - nem fog tőlünk a bankszámlánkra vagy a bankkártyánkra vonatkozó adatokat kérvényezni. Bármilyen hasonló esetben inkább gyanakodjunk, és keressük fel a bank ügyfélszolgálatát.

A Forbes szerkesztőségének egyik tagját úgy hívták fel a mai napon az OTP Bank nevében, hogy egy ismeretlen magánszemély irányába két nagyobb tranzakció indult a számlájáról. Döbbenetes, de a csalók csalókra hivatkozva próbáltak meg végrehajtani egy átverést. 

[[c1]]

Az első telefonhívás során adatvédelmi szabályokra hivatkozva nem mondott részleteket a telefonáló, csupán hozzá akart férni áldozatának számlájához. Pár perccel később újra csörgött a telefon, hogy ismét szerencsét próbáljon a csaló, azonban szerencsére lebukott.

Elengedhetetlen megjegyezni, hogy ismeretlen nem tud utalást indítani a számlánkról, illetve az OTP Bank semmiképp sem így rendezné a felmerült szituációt. Inkább jobb félni tehát, mint megijedni, egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk pár dolgot, mire érdemes figyelni a biztonságos bankolás során.

  • Vásárlási limit beállítása: önmagáért beszél, bármilyen probléma esetén az átverők csak egy bizonyos összeghatárig tudják megkárosítani az ügyfelet.
  • Sms: beállíthatjuk, hogy minden pénzmozgásról push üzenetet kapjunk, így vészhelyzetben minél hamarabb le tudjuk tiltani a kártyánkat.
  • Számlakivonat ellenőrzése: gondosan átvizsgálhatjuk a tranzakcióinkat, hogy látunk-e bármi gyanúsat az elszámolásunkban.
  • Kétfaktoros azonosítás: minden internetes vásárlást szükséges megerősíteni egy másik eszközünkről vagy weboldalról is, ezáltal jelentősen csökken a visszaélés esélye. 
  • Jelszó változtatása: érdemes rendszeresen, legalább pár havonta megváltoztatni a jelszavainkat. Használjunk kis- és nagybetűket, különleges karaktereket, és kerüljük el a személyes információk alapján történő jelszóválasztást.
  • Kapkodás elkerülése: a csalók gyakran a sebességre játszanak, minél gyorsabban lezajlik a hívás, annál meggyőzőbb az átverés. Ha egy picit is gyanakszunk - mint ahogy már említettük-, keressük fel a pénzintézetünket.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás