promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csalók élnek vissza a Netflix nevével – nem csak a fiókodat lophatják el, de még a bankszámládat is megcsapolhatják
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyönyörűen lemásolták a Netflix bejelentkezési oldalát, hogy ellophassák az adatainkat.

Rengetegszer nem vesszük komolyan, hogy a digitális világban ugyanolyan veszélyek leselkednek ránk, mint az igaziban. Itt nem kell a sötétben egyedül hazamennünk ahhoz, hogy valaki kiraboljon minket, elég egy trükkös átverés néhány hacker részéről, és rögtön meg is csapolhatják a bankszámlánkat, vagy ellophatják az adatainkat, amivel szintén visszaélhetnek.

A legfontosabb szabály, hogy védjük a pénzünket, védjük a bankkártyánkat. Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját pénzintézetünk se fogja a bankkártyánk adatait kérni SMS-ben, emailen, vagy telefonon keresztül. Kifejezetten igaz ez a bankkártya hátoldalán található háromjegyű CVV/CVC kódra. Ha interneten keresztül vásárolunk, akkor meg kell néznünk, hogy biztonságos oldalon járunk-e. A profik már a kamu URL-címeket is kiszúrják, még a laikusoknak ezt gyakorolniuk kell.

Sajnos az internetes bűnözök egyre több trükköt alkalmaznak, és újításokat vetnek be, hogy félrevezessenek minket, aztán hozzájuthassanak ahhoz, amihez akarnak. Hihetetlen, de még a Netflix fiókunk sincsen biztonságban, ha nem figyelünk.

Most ezzel az üzenettel próbálkoznak a csalók:

„NETFLIX: Legutobbi befizeteset elutasitottak, kerjuk, erositse meg fizetési adatai, kulonben fiokjat felfuggesztjuk”

- figyelmeztetnek, ahol már gyanús kell legyen számunkra a pocsék helyesírás, majd jön a link, ami egy bejelentkezési oldalra visz, ez pedig megtévesztésig hasonlít a Netflixére.

Fokozattan kell figyelni, mert a Firefox böngésző például megnyitja az oldalt, de a Google Chrome azonnal figyelmeztet:

„A támadók a(z) ugyfelfiokom-megujitasa.com webhelyen megpróbálhatják csellel rávenni Önt például arra, hogy veszélyes szoftvert telepítsen, vagy felfedje személyes adatait (jelszavakat, telefonszámokat, bankkártyaadatokat stb).”

Ha itt megadjuk az email címűnket és a jelszavunkat, akkor a fiókunk rögtön az internetes bűnözők kezébe kerül. Ilyenkor persze lehet még rosszabb is, mivel ha úgy van megtervezve az átverős honlap, akkor továbbvihet minket egy másik felületre, ahol a bankkártya adatainkat is ellophatják.

Ha átverésre gyanakszunk, akkor azt nem árt jelenteni a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. Azonban ha úgy érezzük, hogy belefutottunk ilyenbe, akkor mindenképpen változtassunk meg a jelszavunkat, de alapból sem árt, ha azt már régen tettük meg. A másik pedig a kétfaktoros hitelesítés, amit semmiképpen sem szabad hanyagolni, akárhol is állítunk be jelszót.

Frissítés: közben már a Firefox is blokkolta az oldalt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás