promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár azonnal kivezethetik az élelmiszerár-stopot, ha teljesül egy kereskedelmi szövetség kérése
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány április végéig tervezi fenntartani az intézkedést.

A 2022-es év legvégének egyik nagy kérdése az volt, hogy december 31-én megszűnik-e a bizonyos élelmiszertermékekre bevezetett árstop. Nos, a kormányzat végül úgy döntött, hogy április 30-ig még biztosan érvényben marad, és ezzel persze megosztotta a közvéleményt.

Az árak befagyasztásának természetesen sokan örülnek, hiszen a kiválasztott árucikkek nélkül is elég sok minden megdrágult tavaly, vagyis ez az árkorlátozás ad egy szusszanásnyi levegőt a komolyan igénybe vett pénztárcáknak. Másrészt viszont bosszúságot jelent, hogy az árstopos termékekből sok helyen nincs elegendő mennyiség, ezért elszánt vadászatot kell utánuk folytatni.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) most az élelmiszerár-stop kivezetésére kéri a kormányt, mivel szerintük az intézkedés nem érte el a célját, a veszteségek pedig nem tarthatóak április 30-ig – adott róla hírt a Portfolio.hu.

Az oldal emlékeztet rá, hogy a december 28-án született újabb rendelet révén lehetetlen helyzettel szembesülnek a boltosok, főleg a magyar kisvállalkozások, amelyek képtelen állni az árversenyt a nagy kereskedelmi láncokkal.

„Minél később tervezik kivezetni az árstopot, annál nagyobb lesz az árrobbanás a beszerzési árak folyamatos emelkedése miatt”

– nyilatkozott név nélkül egy bennfentes, de Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára is úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben meglehetősen nehézzé vált a 2021. október 15-i árakon tartani az intézkedés alá eső termékeket, hiszen a háború, az aszály, az energiaárak emelkedése mind hátráltató tényezőként léptek fel.

A szövetség szerint az árstopnak nem sikerült érdemben fékeznie az inflációt, ezért sem érdemes a tavasz közepéig fenntartani. A CBA magyar kereskedelmi lánc is úgy nyilatkozott, hogy nagy terhet jelent számukra az ársapka, mert a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet így nekik kell finanszírozniuk.

A rögzített árú termékekre szinte folyamatosan nagy igény mutatkozik, valahányszor cukor, tej, étolaj és más ársapkás cikk kerül az üzletekbe, azt a vásárlók rögtön elkapkodják. Ebben persze szerepet játszik a felhalmozás nem éppen előnyös szokása, amivel a kiskereskedelmi láncok új kötelezettsége (miszerint az árstopos termékekből kétszeres mennyiséget kell rendelniük) sem tud majd feltételezhetően megbirkózni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás