promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hűha: börtön vár Putyinra? Hűvösre tehetik az orosz főmuftit
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború 313. napját tapossuk, Vlagyimir Putyin orosz elnököt pedig börtönbe dugnák. 

Kijevet az utóbbi napokban sorozatos légi- és dróntámadások érik, télen sem hagy tehát pihenőidőt Ukrajna számára az orosz hadsereg. Sokan úgy tippelték, a fagyok beköszöntével állóháború következhet be, azonban az ukrán vezérkar szerint óriási orosz hullám következik - a második inváziós offenzíva.

A vezető jogász, aki elítélte Szlobodan Milosevics szerb vezért, úgy fogalmazott a BBC-nek, hogy Putyint még idén bíróság elé kell állítani háború bűnök elkövetéséért. Sir Geoffrey Nice azt nyilatkozta egy rádióműsorban, hogy polgári célpontok elleni támadásokban bűnös az orosz elnök. Egyenesen emberiség elleni bűncselekményekkel vádolta meg, amelyet Oroszország természetesen tagad.

Azt egyébként törvények tiltják, hogy civileket, vagy a túlélésük szempontjából kulcsfontosságú infrastruktúrát támadjanak egy háború során, például a genfi egyezmény is. Az orosz-ukrán katonai konfliktus hónapok óta erről szól azonban: Putyinék sorozatosan próbálkoznak az ukrán energiahálózat, infrastruktúra és fűtési rendszer megkárosításával.

A jogász szerint az ügy nem is lehetne egyértelműbb Putyinnal szemben, és nem fér kétség a bűnösségéhez. Úgy nyilatkozott azonban, hogy esetleges béketárgyalások és békeszerződések kialakításának során az alku részét képezheti Putyin ártatlansága és védelme. 

A Nemzetközi Bíróság egyelőre nem vádolta meg Oroszország elnökét. 

„Egyelőre nem esett szó Putyin felelősségéről. Ez felveti azt a kérdést, hogy van-e valamilyen politikai előnye annak, hogy nem emeltek vádat az elnök ellen"

- nyilatkozta Sir Geoffrey. 

A Nemzetközi Bíróság egyébként elutasított mindenféle feltételezést az ügyben, úgy vélik, az elszámoltatás idővel elengedhetetlen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás