promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor újra üzent: ez vethetne véget az orosz-ukrán háborúnak?
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Orbán Viktor Emmanuel Macron francia elnök és Ferenc pápa találkozására reagált Twitteren.

A háború Oroszország és Ukrajna között sajnos nem igazán akar csitulni, aminek már egész Európa jelentősen issza a levét, köztük Magyarország is. Mindenki azért fohászkodott anno, hogy a két ország üljön le tárgyalni egymással, de a Putyin-Zelenszkij csúcstalálkozóra még bőven várni kell, már ha valaha akarnak egyáltalán találkozni a felek. Erre a szakértők továbbra is nem sok esélyt látnak, legalábbis a közeljövőben.

A friss információk szerint az ukrán ellentámadás szép lassan halad előre, de az időjárás jelentősen lassítani fogja a katonákat. Közben Vlagyimir Putyin videokapcsolaton keresztül nézte és felügyelte az orosz katonai erők nukleáris gyakorlatát, ami sokak szerint elég nagy aggodalomra ad okot.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin február 1-jén, még jóval a háború kirobbanása előtt találkozott egymással Moszkvában. Amikor Magyarország miniszterelnöke a Cicero című politikai magazin főszerkesztőjével és a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával beszélgetett, elmondta nekik, hogy Putyin nem említette neki, hogy támadni akar, de érezte, hogy baj van, éppen ezért jelentette az egészet a NATO szervezet főtitkárának.

A katolikus hírportál, a magyarkurir.hu is beszámolt róla, hogy találkozott egymással Ferenc pápa és Emmanuel Macron. A francia elnök és a Szentatya a beszélgetése alatt a nemzetközi ügyekre összpontosítottak, kiemelten az Ukrajnában dúló háborúra. Ferenc pápa azt is megerősítette, hogy a Vatikán szívesen lenne a tárgyalások helyszíne, első körben Zelenszkij és Putyin között, szóval készek közvetítőként fellépni.

„Emmanuel Macron elnök felszólítja az Egyesült Államokat, hogy üljön asztalhoz az ukrajnai békefolyamat előmozdítása érdekében. Üdv a klubban, Emmanuel!”

- írta a Twitterén Orbán Viktor.

 Magyarország miniszterelnöke szerint tehát az Egyesült Államoknak is mindenképpen be kell szállnia a párbeszédbe, hogy Oroszország és Ukrajna között megszülethessen a béke.

Vlagyimir Putyin szükségtelennek tartja, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon a G20-csoport november közepén, Balin megtartandó csúcstalálkozóján, és az orosz elnök azt is hozzátette, hogy nem dőlt el véglegesen, hogy elutazik-e egyáltalán.

Sokan szeretnék, hogy Biden és Putyin végre farkasszemet nézzen egymással. A NATO korábbi európai főparancsnoka, James Stavridis admirális is kijelentette, hogy Bidennek találkoznia kellene az orosz elnökkel, hogy nyíltan tudjanak beszélni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás