Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Vérmérgezést okozhat a magyarok egyik kedvenc szalonnája

Vérmérgezést okozhat a magyarok egyik kedvenc szalonnája

Helyi Hírek

Vérmérgezést okozhat a magyarok egyik kedvenc szalonnája

Helyi Hírek

Promotions 08:38

Az Aldi népszerű szalonnájában veszélyes baktérium lehet.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. a hivatalos oldalán egy közlemény jelent meg, ami egy népszerű termékük visszahívásával kapcsolatos.

„A Kockázott bacon 500 g termék L244 04.10.2022 tételében (szállító: HUNGARO-FOOD 2009 KFT.) nem zárható ki Listeria monocytogenes jelenléte, emiatt fogyasztásra nem alkalmas”

A termékvisszahívásról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is tájékoztatást adott ki, amiben arra kérik a vásárlókart, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.

  • Termék megnevezése: Kockázott bacon 500 g
  • Probléma jellege: Listeria monocytogenes esetleges jelenléte
  • Lejárat: 04.10.2022
  • Tételszám: L244
  • Kiszerelés: 500 g

Kockázott bacon 500 g

(Kép: Nébih)

Miért veszélyes ez a baktérium?

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

Borítókép: A kép illusztráció. Forrás: Profimedia