promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Át akarják verni az egyik magyar bank ügyfeleit – fontos figyelmeztetést adott ki a Kibervédelmi Intézet
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Könnyen ellophatják az MKB Bank ügyfeleinek az adatait, ha nem figyelnek oda erre.

Március elején, valamint április elején megtörtént a nagy átállás, és a Budapest Bank beolvadt az MKB Bankba. Ezzel kapcsolatban az ügyfeleknek természetesen semmi tennivalójuk nem volt, és az MKB igyekezett elérni, hogy a fennakadás csak aprócska legyen, és ebből az emberek alig tapasztaljanak valamit.

Az egyesült pénzügyi intézmény az indulásától teljesen egységes termék- és szolgáltatáspalettát kínál, azonos árazással és értékajánlattal. A korábbi Budapest Bank fiókok és kommunikációs felületek arculata megváltozott, és részben vagy egészben a jogutód MKB Bank logójával és egyéb arculati elemeivel működik tovább.

Szóval a klasszikus „Nékem csak Budapest kell” című nóta már nem fog felcsendülni a reklámokban.

A digitális világban már mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. Az már eleve gyanús kell legyen, hogy ha egy cég (mondjuk egy áruházlánc) a bankkártyánk adatait kéri. Ne felejtsük el, hogy azt soha senkinek sem szabad kiadni, még ha azzal is próbálnák elcsavarni a fejünket, hogy nyertünk valamit.

Persze, más a helyzet, hogy ha maga a bankunk érdeklődik efelől, mert így könnyebben be lehet ugrani a csapdába.

Most Magyarország egyik legnagyobb bankjának, az MKB Banknak az ügyfeleit akarják behúzni a csőbe. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet így muszáj volt azonnal figyelmeztetést kiadni.

A közleményben leírják, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az MKB bankot megszemélyesítő adathalász levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak meg. Általában ezekben nagyon pocsék a helyesírás, de most minden a helyén van, ezért is könnyű bevenni.

Egyes csaló levelek a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésére hivatkozva azt kérik, hogy a címzett módosítsa adatait vagy jelszavát az üzenetben megadott linken keresztül. Az adathalász levélben szereplő hivatkozás az MKB bank bejelentkezési felületére hasonlító, csaló weboldalra mutat, ami a felületes szemlélő számára összetéveszthető az eredeti banki oldallal. Érdemes megnézni fent az URL címet, amiben ez kell szerepeljen: https://www.mkb.hu

Fontos tudni, hogy a magyar bankok semmilyen esetben és semmilyen csatornán (e-mail, SMS, telefon) nem kérik az ügyfeleiket arra, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó összes adatukat, e-bank jelszavukat, telefonszámukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító programokat.

Ha felmerül a gyanú, hogy mégis bedőltünk az egyik trükknek, akkor azt azonnal jelezni kell a bank felé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás