promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jár-e jó csokoládényuszi az asztalra?
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Nielsen adatai szerint tavaly 844 tonna szezonális édességet vásároltak a húsvéti időszakban a magyarok 4 milliárd forint értékben, ez mennyiségben 10, értékben 2 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A mostani évben növekedésre számítanak az édességgyártók, de az nem tiszta a közleményből miért? Mondhatnánk azt, hogy több lesz a locsolkodó a mostani generációból, vagy többet költenek majd a cégek csokoládétojás reklámokra? A lényeg: zöld erdőben jártam, valódi kakaóvajjal készült csokit láttam, ha nem az lesz benne, szólok a Nébih-nek érte. (Khm Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódik az a trend, hogy a magasabb minőségű termékeket keresik a vásárlók. A drága kis öreg nagyik többségében azok, akik meg tudják venni a leggagyibb és legolcsóbb csokitojásokat a világon. Nos, a legtöbb családnál az a trend, hogy félnek szólni a nagyszülőknek, mivel megsértenék őket. Pedig korrekt lenne felhívni a figyelmet, hogy papó, ne vegyél már ilyen olcsó szennyet, mert úgyis kidobjuk a kukába. Na és most jön a lényeg, a legtöbb helyen tényleg azt tapasztaltam, hogy kidobják az alacsonyabb kategóriájú gyakorlatilag borzalmas ízű tojásokat, nyuszikat, amiket a locsolkodó kisebbek bezsebelnek.

A legtöbb gyerek már ránézésre tudja a csomagolásról melyik lesz a nem finom csokika és ez nem vicc. Ezeket szépen szortírozzák is, és bár lehet gyenge pillanataikban felbontanak egyet, de ott is hagyják, a maradék meg megy a kukába. Ez nem a finnyásságról szól, és nem kell beszólni a gyereknek, hogy jaj az én időmben mindent megfaltam, még a sarki bokor bogyóinak is örültünk ha volt. Egyszerűen ezeknek közük nincs a csokihoz, és kész. Egy kóstolásból rá fogunk jönni, és ez nem attól van, mert változtak az ízlelőbimbóink az évek során.

A Magyar Édességgyártók Szövetsége már tíz éve harcot folytat - a nemes beltartalmi értékekben szűkölködő - bevonómasszás figurák ellen. Eredmény, hogy míg 2006-ban az ünnepi figurák közel fele még bevonómasszából készült, mára a valódi csokoládé gyakorlatilag kiszorította azt, a figurák több mint 90 százaléka valódi csokoládéból készül. Ettől még meg lehet találni a roppant olcsó csokikat a polcokon.

csoki2
A csokoládénál az jelenti a jó minőséget, ha valódi kakaó szárazanyag és valódi kakaóvaj van benne. Ez egyébként kötelező élelmiszerkönyvi előírás is, azaz ha egy bizonyos határértéket nem ér el a termék, akkor nem is nevezhető csokoládénak. Étcsokoládéban minimum 35 százalék a kakaó-szárazanyag tartalom, ugyanez a tejcsokoládéban minimum 25 százalék. A fehér csokoládéból a kakaó-szárazanyag kimarad, de minimum 20 százalék kakaóvajat és 14 százalék tejszárazanyagot kell tartalmaznia. A legjobb minőségű csokoládékban nem található növényi zsiradék a kakaóvajon kívül.

Ha a szaloncukornak karácsonykor van igazi szezonja, akkor a Kinder tojásnak húsvétkor. Nem meglepő, hogy rengetegen vásárolnak ilyenkor a kisebbeknek. Még engem is le lehet vele kenyerezni, aki nagyon akar. Amerikában élő társainknak erről le kell tenniük, mivel ott egy idióta törvény miatt be van tiltva a termék. Erről itt írtunk bővebben. A teljes magyar édességpiac forgalma tavaly kicsit több mint 180 milliárd forint volt, ehhez hasonló összegre számítanak az idén is az iparági szereplők. Amúgy húsvét most nagyon hamar lesz: március 28. hétfőn tartjuk.

Torony
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás