Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hétvégén téli idők jönnek

Hétvégén téli idők jönnek

Helyi Hírek

Hétvégén téli idők jönnek

Helyi Hírek

Promotions - 2015.10.21. 15:13
Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni. Télen azonban ugyanennek köszönhetjük, hogy olykor már délután 4-kor elkezd sötétedni.

Becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Sok vita megy közben azon is, hogy amit megspórolunk, az simán elmegy nyáron pl. a légkondicionálók által felzabált energia kapcsán. Ez viszont jelenleg stagnál a technikai fejlődés miatt. Itt felhozhatjuk, hogy pl. egyre többen használnak már LED izzókat lakásaikban, amiknek már gyönyörűen lement az áruk a piacon, és ezer forintért is kaphatunk megbízható és erős LED-eket.

time change
 
A Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. huh) évek óta méri és elemzi az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer megawattóra villamos energiát takarít meg az ország. Ez 30-40 ezer háztartás éves energiaszükséglete, vagyis megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának. Ezen bőven lehetne gyúrni, ha jobban a zöld energia felé vennénk az irányt.
 
Vonatok

Két belföldi vonat még a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2110-es számú, Budapest-Nyugatiból 0 óra 48 perckor induló szobi személyvonat a teljes útvonalon, az óraátállításban érintett Zebegény–Szob szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2510-es számú, Budapest-Nyugatiból 0 óra 43 perckor induló szolnoki személyvonat a teljes útvonalon, az érintett Cegléd–Szolnok szakaszon is a nyári időszámítás szerint közlekedik.

Az óraigazítás hajnalán a Debrecenből 2 óra 36 perckor induló budapesti sebesvonat a teljes útvonalon már a téli időszámítás szerint közlekedik, vagyis Debrecenben megvárja a téli időszámítás szerinti indulási idejét. A Debrecenből 2 óra 20 perckor Nagykerekibe induló személyvonat és a Lajosmizséről 2 óra 45 perckor a fővárosba induló személyvonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerint közlekedik.
 
A Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat mindkét járata a békéscsabai állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.