promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Gond lehet a forró levegős sütővel: nem is olyan egészséges, mint hittük?

Gond lehet a forró levegős sütővel: nem is olyan egészséges, mint hittük?

Borítókép:  Profimedia/SWNS
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Egyre elterjedtebb a légkeveréses sütő a magyar háztartásokban is, vannak dolgok, amikre azonban érdemes odafigyelni.

Fantasztikus innovációnak tűnik a háztartások számára a légkeveréses technológiát alkalmazó sütő, az Air Fryer. Nem véletlen, hiszen minimális zsiradék, illetve olaj alkalmazásával tökéletes ételeket tudunk készíteni, ráadásul szinte bármit, a levesektől kezdve a sült húsokon át még bizonyos süteményeket is.

Az Air Fryer elterjedése miatt viszont érdemes megvizsgálni, hogy milyen egészségügyi kockázatokat rejtegetnek és sajnos vannak olyan sütők, amik hordoznak: szakértők szerint azok az Air Fryerek, amelyeknek tapadásmentes bevonatú belsejük, illetve edényeik vannak, azok „rákkeltő anyagra” vonatkozó figyelmeztetést kaptak.

A sütők tapadásmentes bevonata olyan, úgynevezett „örökös anyagokat” tartalmaznak, amik növelik a terméketlenség, a hormonzavar és bizonyos ráktípusok, mint a mellrák kockázatát. Az Air Fryerekben készített ételek ugyan egészségesebbek, főleg a bő zsírban vagy olajban sütöttekhez képest, de ezek a kockázatok fennállnak.

2023. február 23-án pedig az amerikai fogyasztóvédelem döntött úgy, hogy az összes első generációs Cosori márkájú légkeverős sütőt visszahívja, mert egy kábelszigetelési hiba miatt több alkalommal is előfordult, hogy kigyulladtak, megolvadtak, füstöltek vagy szimplán túlhevültek a gépek – ez pedig kétmillió Air Fryert érintett.

Ez akkor ráadásul nem kis problémát jelentett, mivel 2018. júniusa és 2022. decembere között végig adtak el ezekből a sütőkből, a Cosori 21 modelljének darabjait kellett visszaszolgáltatni. A Best Buy nevű amerikai bolt pedig Insignia márkájú sütőket hívott vissza, összesen 8 modellt, szintén hasonló problémák miatt.

A fogyasztóvédelem beszámolója szerint 205 olyan esetről számoltak be USA-ban és Kanadában, hogy az Air Fryerek kigyulladtak, megolvadtak, túlhevültek vagy füstölni kezdtek, Insignia esetében 104 ilyen eset volt. 30 esetben ez anyagi kárhoz, 12 esetben pedig sérüléshez is vezetett, szóval volt alapja a visszahívásnak.

Íme öt étel, amit kiváló légkeveréses sütőben sütni:

(Forrás: Consumer Notice)