promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar ételért bolondulnak Kínában: olvasónk alig akart hinni a szemének, amikor meglátta az étlapot
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Peking legmenőbb, legmodernebb negyedében sétálva futott bele az ikonikus ételünkbe.

Nem mindennapi képet kaptunk olvasónktól, aki egy hosszabb kínai körutazáson vett részt a kínai holdújév apropóján. Bár Kína hatalmas ország, míg Magyarország nem túl nagy (főleg Kínához képest) - a Távol-Keleten tudnak rólunk, hogy létezünk (olvasónk kínai barátai szerint Orbán Viktor például meglehetősen sokszor van megemlítve a kínai TV-ben is).

Hunor és Magor történetéből kiindulva úgy esett, hogy mi a saját nyelvünkön a Magor elnevezést vittük tovább, míg a nemzetközi közösség többnyire valamilyen "hun" előtaggal hivatkozik országunkra - ez Kínában sincs másképp, országunk neve mandarin nyelven kb. "a hunok országa".

A kínaik óriási csatákat vívtak a hunokkal - ez a történet a mai napig élénken él a többezer éves múltjára joggal büszke hatalmas ázsiai országban, és a mai magyarokat abszolút a hunok leszármozottaiként azonosítják, egyfajta alapvető tisztelet is van ezért a magyarok irányába.

Mindezen információk ismeretében is meglepte olvasónkat azért a jelenség, amit az ultramodern főváros még modernebb (lásd a videó), Sanlitun nevű negyedében sétálva egy étteremben tapasztalt.

Olvasónk mint említettük, hosszabb utazáson vett részt az országban, és bár igen kedveli az egzotikus ázsiai ételeket, egy  idő után természetes, hogy az ember rákíván az európai ízekre - nagy volt hát az öröm, amikor meglátott egy "Greek Freak" (kb. "zakkant görög") nevű éttermet, ami leginkább gyrossal reklámozza magát.

Volt hát nagy meglepődés, amikor átböngészte a nem túl hosszú étlapot: a csirke- és disznóhúsos gyros mellett ugyanis vastagon szedve ki volt emelve a "hungarian goulash soup" is - egy adag 48 jüan, körülbelül 2500 forint, és így néz ki:

 

A mellé kínált tortilla-tekercs azért már elviszi kicsit nemzetközibb irányba a dolgot (hortobágyi csikóslegények egészen biztosan nem mexikói kukoricalepénnyel kísérték a gulyáslevest), az étteremben jól fogy a leves, a vendégek szeretik.

És hogy mit keres Peking közepén egy gulyáslevest árusító étterem? Olvasónk természetesen rákérdezett, és kiderült, hogy étteremvezető a '90-es években Magyarországon üzletelt, jelenlegi üzlettársa is magyar, ezért került fel a menüre az ikonikus magyar étel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás