promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Földközi-tenger mélyén is hever egy Titanic, de alig ismerik a sorsát

A Földközi-tenger mélyén is hever egy Titanic, de alig ismerik a sorsát

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Nagyon sok a kérdés a kontinensünk Titanicjával kapcsolatban, amely mostanra turistalátványosság is lett.

Egy 44 évvel ezelőtti nyári napon, Ciprus partjaitól nem messze elsüllyedt vas- és acélkolosszus jelenleg a világ egyik legmenőbb és legjobb búvárhelyszíneként szolgál. Évente több ezer ember merül el 40 méteres mélységre, hogy láthassa a „Földközi-tenger Titanicjaként” számon tartott Zenóbiát, amely a szigetország melletti egyik kikötőtől nem messze került víz alá.

A harmadik századi palmíriai királynőről elnevezett hajóroncs már hasonló népszerűségnek örvend, mint a Vörös-tengeren vagy Ausztrália mellett található társai. A többi ronccsal ellentétben viszont Zenóbia nagyon könnyen megközelíthető, mindössze tíz percnyi motorcsónakútra van Larnaca partvidéki városától.

A Titanichoz hasonlóan a Zenóbia is rögtön az első útján elsüllyedt, amikor a szíriai Tartusz kikötőjébe tartott 1980. június 2-án. Nem sokkal éjfélt követően a hajó kapitány nemzetközi segélykérő üzenetet küldött, amire meg is indultak a ciprusi vonóhálós halászhajók, de már eredménytelenül.

A Zenóbia öt nappal később elsüllyedt és bár szerencsére senki nem vesztette éltét, 100 csuklós teherautónyi cigaretta, egymillió tojás és különböző kábelek odavesztek, így az anyagi kár a hajóval együtt jelentős. Számos teória merült fel az elsüllyedéssel kapcsolatban, a biztosítási csalás a Titanichoz hasonlóan ezen hajó esetében is felmerült, az emberi hiba és a szabotázs mellett.

Három évtizeddel később pedig a hajó továbbra is egyben van, még ha el is kezdett rozsdásodni, a búvároknak pedig ideális hely egy kalandra. A kevésbé tapasztalt búvárok csak a külső rész környékén nézhetnek körbe, a veteránok viszont sötétebb helyekre, olykor a hálókabinokba vagy az étterembe is benéznek.

„A mai napig látszik a felső fedélzet kárpitozása, de még az étterem részről az asztalok is. A hajóroncs nagyon veszélyes: néhány búvár túl nagyot kockáztat és olyan szobákban vesznek el, ahova be sem kellett volna menniük”

- fogalmazott Hatte Clasen búvároktató a roncsról, amivel kapcsolatban megjegyezte, hogy magasabb szintű tréning kell ahhoz, hogy valaki bemenjen egy roncsba, és körül nézzen a belső, sötétebb területeken. Szerencsére még a kevésbé tapasztalt búvárok is ki tudják élvezni a Zenóbiát, ami Európa saját Titanicja lett.

Ha a Zenóbiáról kívánsz felvételt megtekinteni, kattints erre a videóra:

(Forrás: Dawn)