promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különleges tárgy keresése miatt újraindulnak az expedíciók a Titanic roncsához, komoly feltételeket szabtak az akciónak

Különleges tárgy keresése miatt újraindulnak az expedíciók a Titanic roncsához, komoly feltételeket szabtak az akciónak

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A szerencsétlenül járt Titan esete óta most kezdik majd újra az expedíciókat. 

Az RMS Titanic Inc. elindítja az első hivatalos expedíciót a Titanic roncsaihoz az OceanGate tengeralattjáró katasztrófája óta, amely tavaly júniusban történt. Az OceanGate tragédia során öt ember vesztette életét, amikor a Titan nevű tengeralattjáró a mélytengeri nyomás hatására katasztrofális implózión esett át​.

Művészi 3D-illusztráció a tragédiáról:

A mostani expedíció jelentős különbsége, hogy teljesen személyzet nélküli lesz. A mélységi kutatást távirányítású járművekkel (ROV) végzik majd, amelyek biztonságosabbak, mint a személyzettel ellátott tengeralattjárók. Ez az expedíció az RMS Titanic Inc. első látogatása a roncsokhoz 2010 óta, és a legújabb technológiai fejlesztéseket fogja alkalmazni a roncsok dokumentálására, valamint a hajó maradványainak és a környező törmelékmező részletes feltérképezésére​.

Az RMS Titanic Inc. célja a Titanic és utasai, illetve legénysége örökségének megőrzése, amely nemcsak tárgyak begyűjtésével, hanem folyamatos kutatással, képalkotással és oktatási kezdeményezésekkel is megvalósul. Az expedíció során különösen a Marconi rádiórendszer megtalálására és későbbi visszaszerzésére koncentrálnak, amely a Titanic elsüllyedésekor a segélykéréseket sugározta.

Az expedíció híre ellentmondásokat váltott ki, mivel sok túlélő és az áldozatok hozzátartozói kérik, hogy a roncsot hagyják békén, tekintettel arra, hogy több mint 1500 ember nyughelye. Azonban az RMS Titanic Inc. megkapta az engedélyt az expedícióra azzal a feltétellel, hogy minimalizálják a roncsok és az áldozatok maradványainak zavarását​.

Az expedíció és a kutatás továbbra is kérdéseket vet fel a roncsok kezelésével és a tenger mélységi kutatásának etikájával kapcsolatban, különösen a tavalyi tragédia fényében, amely globális figyelmet kapott​.

A Titanic roncsai:

forrás: The Independent