promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
112 év után megoldódott a Titanic legnagyobb rejtélye, az emberek összeesküvés-elméletei végleg megdőlhetnek ezzel
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most válasz érkezett egy olyan kérdésre a Titanic kapcsán, amelyre sokan kíváncsiak voltak. 

Több mint 111 évvel elsüllyedése után a Titanic továbbra is lenyűgözi és meglepi a közvéleményt. Egyre több tényt tárnak fel vele kapcsolatban, de még mindig élnek azok az összeesküvés elméletek is, amelyet szerint nem jéghegynek ütközhetett a hatalmas hajó. Nemrég egy furcsa tény került fel a Redditre, vagyis az, hogy a víz alá süllyedt roncs 1985. szeptemberi újrafelfedezése óta végzett feltárása ellenére soha nem találtak emberi maradványokat a fedélzeten.

„Nulla az emberi maradványok száma a hajó körül”

- mondta 2012-ben a New York Timesnak James Cameron, a Titanic rendezője, aki 33 alkalommal járt és kutatta fel a roncsot. Azt állítja, hogy ő valójában  több időt töltött a hajón, mint a hajó kapitánya. Sok mindent látott, többek között pár cipőt is, ami erősen azt sugallja, hogy valamikor test feküdt a mélyben. De mi történhetett a csontvázakkal?

Ez az a fajta tény, amely az összeesküvés-elméletek híveit őrületbe kergeti, de van rá észszerű magyarázat. Az egyik ok nem más, mint a sok utas és a személyzet által viselt mentőmellény. Bár nem teljesítették fő feladatukat, hogy a viselőjüket kellő ideig a felszínen tartsák, mégis miután az emberek elhunytak a jéghideg vízben a mellény mégis lendületben tartotta őket. Továbbá az is biztos, hogy az elsüllyedést követő vihar valószínűleg gyorsan elsodorta a holttesteket a roncs helyéről, és az óceáni áramlatok is közrejátszottak abban, hogy távolabbra sodorták az emberek csontvázait.

Így néz ki valójában az óceán mélyén a Titanic roncsa:

Valószínűleg magában a roncsban rekedt testek is eltűntek, köszönhetően a mélytengeri dögevők – halak és más szervezetek – munkájának. De csontokat találtak más, sokkal régebbi hajóroncsoknál is, miért nem találtak a Titanicon? Ez pedig nem mással, mint a mélységgel függhet össze. A  mélytengeri víz tele van telített kalcium-karbonáttal, ami többnyire abból áll, amiből az emberi csontok. Tehát a hatalmas mélységben egyszerűen felszívódnak a csontok.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a hajó lezárt részein, például a géptérben, ahová a friss, oxigénben gazdag víz, amelyre a dögevők támaszkodnak, nem juthatott be, még mindig vannak testek. De 111 évvel a hajó elsüllyedése után egyre valószínűtlenebbnek tűnik az az elképzelés, hogy felismerhető maradványokat találhatnak.

Forrás: IFL Science. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás