promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A britek magyarul írták ki a híres hídjukra hatalmas betűkkel, elképesztő okból vésték fel az átkelőre

A britek magyarul írták ki a híres hídjukra hatalmas betűkkel, elképesztő okból vésték fel az átkelőre

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Hatalmas magyar felirat olvasható Anglia egyik leghíresebb hídján.

Budapest egyik ékköve, a Lánchíd az első állandó átkelő volt a Duna magyarországi szakaszán. 175 éves története során a híd sok megpróbáltatáson ment keresztül, elég csak azt megemlíteni, amikor a II. világháborúban lebombázták, ezért újjá kellett építeni, nem is olyan régen pedig jelentősen fel kellett újítani, hogy még sokáig ki tudja szolgálni a budapestieket.

A Lánchíd hazánk egyik szimbóluma, amivel örömmel fotózkodik magyar és külföldi egyaránt, viszont azt kevesen tudják, hogy van ennek a hídnak egy azóta átalakított ikertestvére.

Anglia délkeleti részén, London és Oxford között található Marlow városa, aminek függőhídja mondhatni a megtévesztésig hasonlít a Lánchídra. A brit átkelőt William Tierney Clark tervezte, aki később magát a Lánchidat is megálmodta. Mikor Széchenyi István mintát keresett a pesti átkelőhöz, rábukkant az angliai Hammersmith hídra, amit nem sokkal azelőtt, 1827-ben adtak át a Temze fölött. Ezt az átkelőt is Clark tervezte, és annyira megtetszett Széchenyinek, hogy megbízta a mérnököt a magyarországi projekttel (később ezt a hidat jelentősen átépítették, ma már inkább a Szabadság-hídra emlékeztet).

1838-ban elfogadták a terveket, és megbízták Clarkot a kivitelezéssel; azonban a mérnök nem tudott volna huzamosabb időre Magyarországra költözni, így kapta meg a feladatot névrokona, a skót származású Clark Ádám, aki nemcsak, hogy megépítette a Lánchidat, de le is telepedett hazánkban, és itt halt meg 1866-ban.

Azonban a marlow-i átkelő is pontosan ugyanúgy néz ki, mint a Lánchíd, és ez még ma is eredeti pompájában áll a a Temze fölött, éppen ezért a britek itt helyeztek el egy kétnyelvű emléktáblát, amit a két híd - és ezáltal a két ország közötti - kapcsolat tiszteletére avattak fel. Ezen nem csak angol, de magyar felirattal is olvasható az alábbi szöveg:

„A William Tierney Clark által tervezett két, egyedül fennmaradt híd emlékére: a budapesti Széchenyi-lánchíd a Dunán és a Temze függőhídja az angliai Marlow-nál”.

Emellett van egy másik tábla is a hídon, amire az van írva, hogy "üdvözöljük Marlow-ban, a franciaországi Marly Le Roi ikervárosában", alatta pedig hatalmas betűkkel:

Áthidalva Budapesttel.