promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Volt egy magyar főváros, amelyről még sosem hallottál, csupán 8 évig volt ez a város központ
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, hogy rövid ideig itt volt a központ.

Azt minden magyar tudja, hogy Budapest Magyarország fővárosa, a székesfőváros 1873-ban jött létre három települé, Óbuda, Buda és Pest egyesítéséből. Korábban amúgy arról is sok diskurzus volt, hogy mi legyen a főváros neve, igazán nagy versenyben volt Pest-Buda a Budapest helyett, ám részben a logika döntött ebben a kérdésben, és földrajzi-térképes indokkal választották inkább a Budapest nevet elődeink.

Az is érdekesség, hogy Budapest nevet a legelsők között széchenyi István írta le, de ő később több elképesztően kreatív névváltozatot is ajánlott a magyaroknak. Többek között a Dunagyöngye is egy volt azok közül, amelyet papírra vetett a Legnagyobb magyar.

Buda, majd Budapest előtt azonban több városban is volt Magyarország vagy éppen a Magyar Királyság központja. Korábban Esztergom és Székesfehérvár is volt a királyok központja még a honfoglalás után, a középkorban az Árpád-ház uralkodásának huzamosabb részében. Királyi központ volt Visegrád is. Pozsony városa is sokáig a magyarok központja volt, a rendi országgyűlés is sokáig itt ülésezett. A 19. és a 20. században két rövid alkalommal pedig Debrecen is az ország fővárosa lett.

Előbb az 1848-1849-es szabadságharc alkalmával, majd a második világháború után egy rövid időre.

Arról azonban kevesen tudnak még Magyarországon is, hogy nyolc évre Temesvár is az ország fővárosa lett. Temesvárról tehát még sosem hallhattál, mint főváros, hiszen kevés cikk említi ezt a magyar fővárost. Temesvár 1315 és 1323 között volt Károly Róbert király központja, aki véres háborút folytatott a magyar tartományurakkal. 

Így néz ki most a gyönyörű Temesvár:

(Forrás: Rubicon)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás