promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar átlag azonnal elbukik ezen a kérdésen: miért van tele Görögország csupa kék-fehér házzal?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha azon gondolkodtál, hogy miért fehér-kék a házak többsége Görögországban, akkor íme a válasz a rejtélyre. 

A legtöbb embernek a kék és fehér szín jut eszébe, ha Görögországra gondol. Nem véletlenül van ez így, a tökéletes kék-fehérre festett házak a narancssárga naplementében elképesztően szépen festenek. De vajon miért vannak az országban majdnem mindenhol kék-fehér házak? 

Egyesek azt feltételezhetik, hogy a színeket Görögország kék-fehér zászlójából kölcsönözték, de nem, ez nem igaz. Ez onnan ered, hogy a görögországi szigetek fahiányban szenvedtek korábban, ezért az itteni épületek többsége eredetileg vulkáni kövek felhasználásával épült, amelyek rendkívül forróak és sötét árnyalatúak voltak. Ezek a kövek jó szigetelők, de sötét színük miatt elnyelték a napfényt, megnehezítve az életet egy rendkívül forró napon. Ekkor döntöttek úgy az emberek, hogy fehérre színezik a köveket, hogy hűvösek maradjanak a házaik. A fehér hővisszaverő lévén jól szolgálta ki ezt a célt.

De hogyan került a képbe a kék szín?

A válasz meglehetősen egyszerű, és valahogy hatásos, mert a kék szín olcsó volt, könnyen beszerezhető. Az emberek a loulaki nevű tisztítószert (kék színű por) használták a kék szín elkészítéséhez, amely minden házban könnyen elérhető volt. Tehát egyszerűen összekeverték a port a mészkővakolattal, és kifestenék a házat.

Íme egy videó, amelyben jól láthatók a görög kék-fehér házak:

A kék és fehér színek állandósultak, amikor 1967-ben egy katonai kormány került hatalomra. Kötelezővé tették a görög szigetek összes épületének kék-fehér festését, mivel úgy gondolták, hogy ezek a színek támogatják politikai programjukat. A színes kombináció hamarosan a szigetek képviselőjévé vált, és rövid időn belül népszerű lett világ turisztikai térképén is, mindenki látni akarta ezeket az elképesztő színű épületeket. Ezt figyelembe véve a görög kormány 1974-ben törvényt alkotott, hogy minden épületet csak fehér és kék árnyalatokban szabad megépíteni.

Forrás: Times Travel

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás