promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életében nem látott nőt és sosem ült autóban ez a különc férfi, aki a Szent Hegyet őrzi
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő és vélhetően csendes élete lehetett ennek a férfinak. Vajon szerencsés volt?

Az Athosz-hegy, amelyet "Szent Hegyként" is ismerünk, az ortodox kereszténység meghatározó központja. Ez a hegység húsz kolostornak ad otthont, és autonóm államként, a Görög Köztársaságon belül kormányozzák. A kilencedik század óta itt található a spiritualitás központja.

Az Athosz-hegy eldugott magányában egy misztikus alak, Toloto Mihailo, egész életét a külvilág látványától védve élte. Édesanyja nem sokkal a születése után elhunyt. Apja hiánya és a családja közönye miatt Toloto a kolostor falai közt nevelkedett, és soha nem merte elhagyni a kaput. Az Athosz-hegy érdekes életformája és egy 1060-as törvény, amely tiltotta a nők és állatok jelenlétét, különlegessé formálta a szerzetes életét. Ezen törvény – amely szigorúan érvényben van ma is – az egész életén át hatott rá. Toloto sosem járt a külvilágban és nőt sem láthatott soha.

A rendkívüli kolostori élet azt jelentette, hogy a szerzetes soha nem találkozott a modern civilizáció csodáival, mint az autók, a repülőgépek vagy a filmek varázslatával. Az ő elvonult világát nem érintették a másokat sújtó, gyors változások. Teljes mértékben elkötelezte magát az imádságnak, amely az Athosz-hegy szerzetesei által őrzött aszketikus értékek tükrözése volt. Amikor Toloto 82 éves korában elhunyt, az Athos-hegyi szerzetesek különleges temetést szerveztek számára. Hiszen ő lehetett az egyetlen ember a világon, aki sosem látott nőt. Ez a rendkívüli tisztelet mutatja meg, hogy a szerzetes valóban teljes életét a vallásnak szentelte.

Az óriási városok zajától távol, Toloto az Athosz-hegy lábainál az ősi hagyományok őrzője volt. Életében soha nem tapasztalhatta meg a modern világ zűrzavarát, de ahogy utolsó útjára indult, a lélek mély tisztelete vette körül. 

Forrás: historicmysteries

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás