promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikaiak majdnem az egész történelmet átírtak a nyelv miatt, ezért a megdöbbentő tény miatt nincs hivatalos nyelve az Egyesült Államoknak?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Amerikai Egyesült Államoknak nincs is hivatalos nyelve? Íme, ennek köszönhető a nyelvvel kapcsolatos furcsaság. 

A közhiedelem ellenére az angol nem az Amerikai Egyesült Államok hivatalos nyelve. Valójában a bolygó azon kivételes országai közé tartozik, amely hivatalosan egyetlen nyelvet sem ismer el. Ahhoz, hogy megértsük, miért, vissza kell utaznunk az Egyesült Államok  alapító atyáinak ambiciózus eszméihez.

Világszerte körülbelül 180 országban van hivatalos nyelv, a legtöbb rekordot jelenleg Bolívia tartja, ahol 37 hivatalos nyelv van, köztük a spanyol és több tucat őslakos nyelv. Az országok pedig azért fogadnak el nyelveket, hogy egyetemes kommunikációs eszközt hozzanak létre kormányzásukban, megkönnyítve olyan dolgok körvonalazását és meghatározását, mint a törvények, jogok stb. Eszközként is használható a nemzeti egység előmozdítására és a kulturális identitás megőrzésére.

Amikor azonban az Egyesült Államok a 18. században kiteljesedett, más elképzelések jártak a fejekben, nevezetesen az egyéni szabadság és egyenlőség eszméi.Míg az 1700-as években az angol nem lett a legdominánsabb nyelv az amerikai gyarmatokon, a lakosság jelentős része még mindig anyanyelvét beszélte hazájából, vagyis a németet, hollandot, flamandot, a franciát a dánt és még sorolhatnánk az olasztól kezdve egészen a lengyelig. 

Mivel a bevándorlók sokféle nyelvet beszélő multikulturális országa lett Amerika, igazságtalannak ítélték, hogy az egyik nyelvet a másikkal szemben válasszák. 1780-ban John Adams azt javasolta, hogy az angol legyen az Egyesült Államok hivatalos nyelve a Kontinentális Kongresszusban, de ezt „nem demokratikusnak és az egyéni szabadságot veszélyeztetőnek” ítélték.

Van egy városi legenda, amely szerint a Kongresszus nagyon közel állt a német hivatalos nyelvként való elfogadásához, de ez nem ment át Frederick Muhlenberg, az Egyesült Államok Képviselőházának első elnöke egyetlen szavazata miatt. Ezt a történetet azonban mítoszként alaposan megcáfolták. Az Egyesült Államoknak nincs hivatalos nyelve szövetségi szinten, de az Egyesült Államok 50 állama közül 32-ben és mind az öt amerikai területen helyi szinten hivatalos nyelvként ismerték el az angolt.

Ezenkívül az elmúlt évtizedekben folyamatos kísérletek történtek arra, hogy az angolt az Egyesült Államok hivatalos nyelvévé tegyék. Még a közelmúltban, 2023-ban JD Vance ohiói republikánus szenátor és Kevin Cramer észak-dakotai törvényjavaslatot nyújtottak be az angol nyelvnek az ország hivatalos nyelvévé nyilvánításáról. Sok ilyen próbálkozás az angol nyelv haldoklásától való félelemből indult ki. 

A legutóbbi népszámlálási adatok azt mutatják, hogy a nemzet 78,3 százaléka csak angolul beszél otthon. Az Egyesült Államokban a második leggyakrabban beszélt nyelv a spanyol, ennek ellenére a spanyolul beszélők 61 százaléka „nagyon jól” tud angolul. De azt is meg kell jegyezni, hogy a nyelvek folyamatosan fejlődnek ez alól az Egyesült Államok sem kivétel. A nyelvészek számos fejleményről számoltak be az Egyesült Államokban élő emberek beszédmódjában az elmúlt évtizedekhez képest. A kutatók például észrevették, hogy a klasszikus déli akcentus elhalványul. Ezzel szemben a spanyol és angol nyelvűek kulturális keveredésének eredményeként más helyeken új akcentusok születnek.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás